Un convoi rus de ajutor umanitar a trecut frontiera spre estul Ucrainei

Primele vehicule ale celui de-al doilea convoi rus de ajutor umanitar au trecut frontiera pentru a ajunge în estul Ucrainei controlat de separatişti, a anunţat vineri seară o agenţie de presă rusă, informează AFP.

RomaniaTV.net
12 sept. 2014, 21:09
Un convoi rus de ajutor umanitar a trecut frontiera spre estul Ucrainei

„Vameşii şi grănicerii au inspectat primul grup de camioane… şi acum toate cele 35 de vehicule au părăsit postul de frontieră spre Ucraina”, a declarat pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti purtătorul de cuvânt al vămilor ruse din regiunea de sud, Raian Farukşin.

Ucraina: Poroşenko, „profund îngrijorat” în legătură cu intenţia Moscovei de a trimite un nou convoi umanitar

Al doilea convoi rus cu ajutor umanitar era pregătit să plece spre estul Ucrainei încă de la sfârşitul lunii august, dar Moscova aştepta decizia Kievului.

Încă o sută de camioane din convoiul umanitar rus au pătruns în Ucraina

Primul convoi umanitar rus, care transporta 1.800 de tone de ajutor, a traversat deja frontiera ruso-ucraineană pe 22 august, fără verificări din partea Crucii Roşii sau a unui acord al autorităţilor ucrainene. Kievul a denunţat atunci „o invazie directă”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat mai târziu că Rusia vrea să trimită un al doilea lot de ajutoare pentru a uşura calvarul civililor prinşi de patru luni în luptele dintre separatiştii proruşi şi armata ucraineană. Dar nu era clar când se va întâmpla acest lucru. 
    
Joi, unul dintre şoferii din convoi a declarat pentru Reuters în regiunea Rostov că aşteaptă de prea mult timp permisiunea de a trece în Ucraina. 
    
„Sentimentul meu este că stăm aici de prea mult timp. Într-adevăr, prea mult. Ne-am săturat. Stăm aici fără să facem nimic, trebuie să ajutăm oamenii şi noi suntem încă aici”, a declarat Aleksei Rabin din Iaroslavl. 
    
Autorităţile ruse au declarat că aşteaptă Comitetul Internaţional al Crucii Roşii să inspecteze transportul şi autorităţile ucrainene să acorde permisiunea pentru camioane 
de a trece frontiera.