Un convoi umanitar ajunge în Ghouta de Est. Luptătorii rebeli încep să părăsească enclava siriană

Un convoi umanitar al ONU a reuşit să reintre în enclava Ghouta de Est din Siria, aflată sub controlul rebelilor şi sub bombardamentele forţelor pro-guvernamentale, scrie BBC, preluat de News.ro. Luptătorii rebeli încep să părăsească enclava Ghouta de lângă Damasc, însoţiţi de familii, relatează mai multe surse din Siria.

RomaniaTV.net
09 mart. 2018, 15:30
Un convoi umanitar ajunge în Ghouta de Est. Luptătorii rebeli încep să părăsească enclava siriană

Pentru prima dată de luni, provizii cu mâncare au ajuns în oraşul Douma, a anunţat Crucea Roşie.

Bombardamentele s-au oprit, peste noapte, iar situaţia din Ghouta a fost descrisă ca fiind „calmă” acum.

O încercare anterioară a ONU a eşuat din cauza bombardamentelor continue.

„Astăzi, vom trimite restul ajutoarelor care n-au putut ajunge pe 5 martie. De asemenea, avem informaţii că săptămâna viitoare va ajunge acolo un convoi cu mai multe provizii, inclusiv instrumente medicale”, a spus Ingy Sedky, purtătoarea de cuvânt a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

Convoiul umanitar de vineri reprezintă a treia încercare din această săptămână de a trimite ajutoare civililor captivi în regiunea din apropierea capitalei, Damasc. 

Ali al-Zatari, coordonatorul ONU pentru acţiuni umanitare în Siria, a spus că orice bombardament în zonă în timpul operaţiunile de trimitere de ajutoare încalcă „asigurarea protecţiei promisă de părţule implicate, inclusiv de Federaţia Rusă”, conform AFP.

Luni, un convoi care a cuprins 46 de camionete a livrat o parte din provizii la Douma, dar a fost nevoit să se întoarcă. O a doua încercare de a trimite ajutoarele rămase a fost anulată din cauza problemelor de securitate.

Pe de altă parte, gruparea rebelă Jaich al-Islami a publicat vineri un comunicat, citat de AFP, care anunţa că primul grup de jihadişti urmează să se îndrepte spre provincia Idlib din nord-estul Siriei, singura complet în afara controlului regimului de la Damasc. Este vorba de luptători din Hayat Tahrir al-Sham, dominată de fosta ramură siriană a organizaţiei islamiste Al-Qaida.

Televiziunea siriană de stat, preluată de Reuters a difuzat tot vineri o ştire similară, ilustrată cu imagini cu persoane urcând într-un autobuz. Reporterul a afirmat că sunt luptători din Ghouta, care trec prin punctul de control al-Wafideen în teritoriul controlat de forţele guvernamentale.

Rusia, susţinătoare a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a anunţat marţi că asigură liberă trecere rebelilor care vor să părăsească Ghouta şi că aceştia îşi pot lua cu ei familiile şi armamentul personal. Forţele guvernamentale siriene au început recent o ofensivă terestră precedată şi susţinută de bombardamente soldate cu sute de morţi în enclava rebelă. AFP a informat că potrivit estimărilor Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra), miercuri fusese recucerită deja o jumătate din teritoriul controlat de opoziţie în imediata vecinătate a Damascului. AGERPRES/(AS – editor: Marius Hosu, editor online: Anda Badea)