Un cunoscut artist fotograf a murit de hipotermie după ce a agonizat ore în şir în mijlocul unei străzi din centrul Parisului, fără ca vreun trecător să-l ajute

Fotograful elveţian René Robert a murit de hipotermie după ce a căzut pe o stradă din centrul Parisului. Artistul în vârstă de 84 de ani a agonizat aproximativ 9 ore fără ca vreun trecător să-l ajute.

27 ian. 2022, 21:52
Un cunoscut artist fotograf a murit de hipotermie după ce a agonizat ore în şir în mijlocul unei străzi din centrul Parisului, fără ca vreun trecător să-l ajute

Fotograf mort de hipotermie. În cele din urmă, un om al străzii a apelat serviciile de urgenţă. A fost transportat la spital, unde a şi murit, au relatat prieteni ai artistului pentru media locale, informează EFE.

Institutul Cervantes din Paris, cu care René Robert a colaborat în repetate rânduri, a anunţat că a primit vestea decesului său „cu imensă durere şi tristeţe„. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, fotograful a lăsat în urmă „o lucrare testimonială de neînlocuit despre arta flamandă a secolului al XX-lea”.

Fotograf mort de hipotermie, „ucis de indiferenţă”

Jurnalistul Michel Mompontet, prieten apropiat al lui Robert, a declarat pentru canalul francez BFM TV că acesta a fost „ucis de indiferenţă” după ce a zăcut nouă ore pe jos fără ca vreun trecător să schiţeze vreun gest de ajutor.

Îi plăcea aerul rece, trecătorii. Se plimba pe străzi și apoi se amesteca printre oameni, în nopțile albe ale Parisului. Era micul lui obicei”, a povestit prietenul său, muzicianul și publicistul Michel Mompontet, pentru France Info.

Ne grăbim, ne este frică, avem viețile noastre și apoi privim în altă parte. Acest sfârșit tragic de viață spune foarte multe despre comportamentul nostru și despre solidaritatea noastră față de aproapele nostru. Pentru un exemplu tragic de societate indiferentă, nu căutați mai departe de cazul prietenului meu, care a murit de hipotermie pe o stradă aglomerată din Paris”, a mai declarat Michel Mompontet, citat de Euronews.

Născut în 1936 în oraşul elveţian Fribourg, René Robert a fost un fin cunoscător al lumii flamenco şi a portretizat artişti cunoscuţi precum Paco de Lucía, Camarón de la Isla, Sara Baras, Vicente Amigo, Eva Yerbabuena, Marina Heredia sau Estrella Morente.

Citeste si Artist de 37 de ani, găsit mort în casă. Autorităţile au deschis o anchetă pentru deces suspect

Arta flamandă provine din mediul artistului„, era de părere René Robert.

Fie prin cânt, baza acestei arte, chitară sau dans, ea ne aduce momente de bucurie, graţie, suferinţă resemnată sau furie, dar şi eleganţă, senzualitate şi, de multe ori, o mare profunzime„, a declarat el, citat de EFE.

Pe parcursul vieţii sale, fotograful şi-a expus lucrările în marile capitale precum Paris, Roma sau Luxemburg.

Citeste si Artistă de 23 de ani, ucisă cu brutalitate. Trupul ei a fost găsit aruncat într-un canal