Un demnitar european a dezvăluit accidental preţurile vaccinurilor anti-Covid. Cel de la Moderna e de zece ori mai scump decât cel de la AstraZeneca

Eva De Bleeker, secretar de stat în cadrul ministerului belgian al finanţelor, a publicat un tabel cu prețul fiecărui vaccin cumpărat de UE și cât va cheltui Belgia în total pe vaccinuri. Ulterior, tweetul a fost șters, dar presa a avut timp să facă o captură de ecran.

18 dec. 2020, 10:52
Un demnitar european a dezvăluit accidental preţurile vaccinurilor anti-Covid. Cel de la Moderna e de zece ori mai scump decât cel de la AstraZeneca

Comisia Europeană declarase anterior că nu poate dezvălui preţurile vaccinurilor anti-coronavirus, citând acorduri comerciale de confidențialitate, asta deşi grupurile societății civile, deputații europeni și lucrători din domeniul sănătății solicită de luni de zile Comisiei să dezvăluie cât plătește UE, argumentând că acordurile care implică fonduri ale contribuabililor ar trebui să aibă o transparență mai mare.

Citeşte şi Care sunt cele 10 spitale ce vor avea primele doze de vaccin anti-Covid. Ar putea ajunge în România în perioada 26-31 decembrie

Comisia a semnat acorduri cu șase producători și a încheiat joi discuții exploratorii cu un al șaptelea, după care ţările își vor plasa comenzile individual, pentru fiecare vaccin.

Conform capturilor de ecran publicate de HLN de pe tweet-ul secretarului de stat Eva De Bleeker, UE cheltuie între 1,78 și 18 dolari pentru fiecare vaccin anti-coronavirus.

Preţurile vaccinurilor este după cum urmează:

Oxford / AstraZeneca: 1,78 euro
Johnson & Johnson, 8,50 dolari
Sanofi / GSK: 7,56 euro
BioNTech / Pfizer: 12 euro
CureVac: 10 euro
Moderna: 18 dolari.

În România, ministrul Sănătăţii anunţă că vaccinarea populaţiei la scară largă ar putea începe, în ţara noastră, în aprilie sau mai. Nelu Tătaru preconizează că la sfârşitul lunii iunie toţi românii vor fi imunizaţi. Ministrul a declarat că prima etapă de vaccinare anti-COVID în România va avea loc în perioada 27-31 decembrie pentru personalul din spitalele de boli infecțioase.