Un director DSP descrie realitatea cruntă din spitale: ” ‘S-a eliberat un loc la ATI’- o familie se bucură, alta plânge și tot așa auzi”

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Arad descrie realitatea cruntă din spitale şi spune că în momentul în care se eliberează un pat la ATI, o familie se bucură, în timp ce alta plânge. Acesta îi sfătuieşte pe români să se vaccineze împotriva coronavirusului.

15 oct. 2021, 08:43
Un director DSP descrie realitatea cruntă din spitale: ” ‘S-a eliberat un loc la ATI’- o familie se bucură, alta plânge și tot așa auzi”

Un director DSP descrie realitatea realitatea cruntă din spitale. Horea Timiş, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Arad, a dat drept exemplu pentru situaţia catastrofală din spitale cazul unei tinere în vârstă de 24 de ani, căreia părinţii îi căutau cu disperare un loc la ATI.

Un director DSP descrie realitatea realitatea cruntă din spitale

Şeful DSP îi îndeamnă pe români să se vaccineze, pentru a trece mai uşor de acest val pandemic. De asemenea, Horea Timiş îi sfătuieşte pe cei cu comorbidităţi să stea acasă până trece valul.

” ‘S-a eliberat un loc la ATI”…. o familie se bucură, alta plânge… și tot așa.. .auzi la UPU, auzi în stație, auzi la tv, auzi pe stradă… sau cineva întreabă… la fiecare oră… minut… un telefon… din judet… din alte județe… din țară. Pt. o tânără din ceva oraș au sunat aseară prin toate județele… are 24 de ani… au sunat si la noi și la alții… și alții sună… și părinții sună… toate spitalele au zeci de pacienți în așteptare… singura soluție vaccinați-vă, iar daca aveți comorbidități… stați acasă până trece valul acesta crunt… nu vor fi curând locuri la ATI…”, a scris Horea Timiș pe Facebook.

Citeşte şi COVID-19 sau GRIPĂ? Cum le deosebim în această perioadă

Şeful DSP Arad avertizează că întreg personalul medical este marcat de ceea ce se întâmplă în spitale şi că ar avea nevoie de suport psihologic.

„Vor trece ani până se vor șterge din memoria noastră aceste telefoane și întrebări. Altii ne vor acuza, altii ne vor lăuda. Colegii din UPU, ambulanțe, DSP și toate secțiile și spitalele Covid văd niște situații ce nu vor rămâne fără o amprentă. Trebuie rapid creat un suport pshihologic și trebuie urgent legiferat acest aspect, asta dacă ne pasă. Dacă nu se intervine în sustinerea cadrelor medicale acum, mai târziu nu o să le mai avem nici pe acestea.

Ținem pacienți în containere și prin ambulanțe dar nu putem să îi ducem în clădirile de spitale vechi, pentru că nu sunt conforme autorizate de ISU și DSP și alte instituții… nu facem lucrări de tras o țeavă de oxigen și curent decât dacă avem firme autorizate să tragă o țeavă avizată cu plan și studiu.. și cu multe dosare.. … apoi trebuie să facem selecție de ofertă….30 de zile, achiziție în n acte reglementat….apoi recepție… apoi… hârtii….tone de hârtii…. și justificări și ședințe și comisii… de frica unor instituții de control nimeni nu face nimic decât cu procedură. Nu COVID-ul, ci birocrația ne duce cu mortalitatea pe locul I în Europa”, a mai adăugat directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Citeşte şi Cum arată plămânii unui vaccinat şi ai unui nevaccinat, după trecerea prin boală