Un director în OMS avertizează că vaccinurile anti-Covid şi-ar putea pierde eficienţa. „Pot să apară o constelaţie de mutaţii”

Maria Van Kerkhove, coordonatorul tehnic al OMS pentru Covid-19, a declarat luni că în viitor ar putea apărea ”o constelație de mutații” ale coronavirusului care ar putea duce la pierderea eficienței actualelor vaccinuri.

21 iun. 2021, 23:29
Un director în OMS avertizează că vaccinurile anti-Covid şi-ar putea pierde eficienţa. „Pot să apară o constelaţie de mutaţii”

Maria Van Kerkhove afirmă că, deși vaccinurile anti-Covid arată semne ale unei eficiențe reduse împotriva variantei Delta (tulpina indiană), acestea încă sunt eficiente în prevenirea unei forme severe a bolii și în prevenirea deceselor.

Vestea bună este că până acum funcționează încă împotriva variantei Delta. Ar putea veni un moment când vom avea o constelație de mutații în care vaccinurile își vor pierde eficiența, de asta vrem să prevenim infecțiile. Din nou, vaccinurile sunt extrem de puternice, dar trebuie să luăm măsuri să prevenim„, a declarat Maria Van Kerkhove, citată de news-24.fr. Ea a subliniat că oamenii trebuie să facă ambele doze din vaccinurile anti-Covid și să nu se oprească la prima doză.

OMS a transmis luni că înființează un centru de transfer tehnologic pentru producerea de vaccinuri ARNm anti-COVID-19 în Africa de Sud, care ar putea începe fabricarea dozelor în 9-12 luni.

Citeşte şi Pandemia s-ar putea reintensifica în Europa din cauza nivelului scăzut al vaccinării. Avertismentul OMS

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut anunțul cu scopul de a spori accesul la vaccinuri pe întreg continentul african, unde cazurile și decesele au crescut cu aproape 40% în ultima săptămână.

De asemenea, săptămâna trecută acesta afirma că răspândirea Covid-19 la nivel global este mai rapidă decât distribuirea vaccinurilor. „Asta înseamnă că riscurile au crescut pentru persoanele care nu sunt protejate, care reprezintă cea mai mare parte a populaţiei lumii”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Citeşte şi OMS avertizează că sfârşitul pandemiei este departe: „Se va încheia atunci când minim 70% din populaţia globului va fi vaccinată”

În timp ce cazurile săptămânale sunt cele mai scăzute din februarie, decesele nu scad la fel de repede. Declinul global maschează o creştere îngrijorătoare a cazurilor şi deceselor în multe ţări„, a spus Tedros.  Ţările din Africa se confruntă cu rate de mortalitate mai ridicate în rândul celor care suferă de Covid decât în ​​alte ţări.

Ratele mai ridicate ale mortalităţii sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece ţările africane au raportat mai puţine cazuri decât majoritatea celorlalte regiuni. Ţările africane au, de asemenea, cel mai mic acces la vaccinuri, diagnostic şi aprovizionare cu oxigen, evidenţiind efectele inechităţii medicale despre care au avertizat oficialii din domeniul sănătăţii la nivel mondial.