Un expert OMS face anunţul despre pandemia de coronavirus: „Suntem încă la început, devine din ce în ce mai grav”

Pandemia de coronavirus nu este nici pe departe de final, poate deveni mai gravă pe măsură ce al doilea val se dezvoltă în Europa, anunţă un expert OMS în fața parlamentarilor britanici, potrivit The Independent, citat de Digi24.

RomaniaTV.net
17 sept. 2020, 09:10
Un expert OMS face anunţul despre pandemia de coronavirus: „Suntem încă la început, devine din ce în ce mai grav”

David Nabarro, emisar special al Organizației Mondiale a Sănătății pentru COVID-19, a declarat în Comisia pentru afaceri externe a Camerei Comunelor că pandemia a „scăpat de sub control”.

Este o situație groaznică. O problemă de sănătate a scăpat de sub control și face ca lumea nu doar să intre în recesiune, ci și într-o contracție economică uriașă, care probabil ar dubla numărul oamenilor săraci, va dubla numărul celor subnutriți și va duce la falimentarea a sute de milioane de companii mici.

Este mult mai rău decât orice film SF despre pandemii. Acest lucru este cu adevărat grav – nici măcar nu am ajuns la mijlocul pandemiei. Suntem încă la început și începem să vedem ce pagube va provoca lumii. Și devine din ce în ce mai grav pe măsură ce intrăm în această fază în Europa, unde cazurile cresc din nou”, a avertizat el.

Citeşte şi: Obiceiul banal care te ajută să nu dezvolţi o formă gravă de coronavirus. Anunţul cercetătorilor

Declarațiile sale au venit ca răspuns la o întrebare a deputatului laburist Chris Bryant, care voia să știe ce ar trebui să le spună oamenilor care cred că pandemia de coronavirus este doar o mare conspirație.

Am învățat să trăim cu virusul în acest an, îl vom înțelege și vom putea găsi soluții, dar ne va lua destul de mult timp”, a mai spus expertul.

OMS revine în privinţa salutului: „Nu vă atingeţi cotul, este periculos”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descurajează salutul cu cotul, pe care îl autorizase inițial și care devenise un obicei printre șefii de stat, oamenii din showbiz, liderii protecției civile. La modă chiar și în rândul medicilor și al experților din Comitetul Tehnico-Științific italian, chemat să consilieze guvernul și toți italienii cu privire la comportamentul care trebuie abordat pentru a înfrunta epidemia, relatează cotidianul italian La Stampa, citat de Rador.

Dar salutul cu cotul este o greșeală, explică nimeni altul decât directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a folosit Twitter pentru a răspândi recomandarea:

Când salutați oamenii, cel mai bine este să evitați să vă atingeți cu coatele, deoarece acest lucru vă face să vă aflați la mai puțin de un metru distanță unul de celălalt. Mie îmi place să pun o mână pe inimă pentru a saluta persoanele în aceste zile”, a scris directorul OMS, pe care, de fapt, în martie, fotografii l-au imortalizat cu cotul ridicat. În scopuri igienice, și nu din alt motiv, desigur.

Trebuie spus că OMS a invitat întotdeauna oamenii să strănute sau să tușească în pliul cotului. Și, faptul că cele două lucruri sunt în conflict, este clar chiar și pentru cei care ar trebui să jongleze cu notele muzicale mai degrabă decât cu prescripțiile medicale. Cu câteva zile în urmă, Conservatorul din Sassari (Sardinia) a emis, de fapt, un decret pentru a interzice în mod explicit „noul obicei neglijent”. Profesorul Gaetano Libra, medic ORL cu o lungă carieră în spate la Spitalul „Maggiore” din Bologna, consideră că „este greșit să folosim cotul și pentru a acoperi strănutul și tusea, întrucât îl așezăm apoi peste tot, contaminând alte suprafețe„.