Un general american recunoaşte: Bombardarea unui spital din Afganistan a fost rezultatul unei ERORI UMANE

Raidul american asupra unui spital al organizației Medici Fără Frontiere (MSF) soldat cu 30 de morți în Afganistan a fost rezultatul 'în primul rând al unei erori umane', a declarat miercuri un general american anunțând concluziile anchetei Pentagonului în legătură cu acest incident.

25 nov. 2015, 19:33
Un general american recunoaşte: Bombardarea unui spital din Afganistan a fost rezultatul unei ERORI UMANE

‘Accidentul tragic, însă evitabil, (a fost) în primul rând provocat de o eroare umană’, a declarat generalul John Campbell, comandantul celor 13.000 de soldați ai NATO din Afganistan. El a precizat că vor fi impuse sancțiuni, explicând că au fost încălcate anumite reguli. Spitalul a fost ‘confundat’ cu o altă țintă, a mai spus el.

Spitalul MSF de la Kunduz, din nordul Afganistanului, a fost vizat pe 3 octombrie de un bombardament lansat de forțele speciale americane.

‘Clădirea spitalului a fost confundată cu o altă țintă de personalul american care a crezut că bombardează o altă clădire aflată la câteva sute de metri distanță’, în care militarii americani au fost informați că se află combatanți, a mai spus generalul Campbell.

‘Cei care au declanșat raidul și cei care l-au executat nu au luat măsurile necesare pentru a se asigura că această locație era o țintă legitimă’, conform anchetei americane.

Organizația Medici Fără Frontiere, care respinge categoric termenul ‘eroare’, a cerut o anchetă internațională independentă asupra acestui incident, care face deja obiectul a trei anchete: cea a Pentagonului, a NATO și o alta a forțelor afgane.