Un grup de refugiați din Ucraina a curățat o plajă din Mamaia din proprie inițiativă

Un grup de refugiați din Odesa, care au fost găzduiți în Mamaia Nord de proprietarii unui bloc, au ajuns pe plajă și au început să o curețe din proprie inițiativă.

25 mart. 2022, 09:29
Un grup de refugiați din Ucraina a curățat o plajă din Mamaia din proprie inițiativă

Unul dintre proprietarii care găzduiesc ucrainenii fugiți din calea războiului a declarat pentru „Dobrogea Live” că un grup de aproximativ 20 refugiați au avut inițiativa de curăța plaja, după ce au observat abundența de deșeuri de pe nisip.

Refugiații și-au cumpărat mănuși și saci de gunoi din propriile fonduri, iar apoi au început să arunce gunoaiele de pe plajă. Ucrainenii au strâns rând pe rând toate gunoaiele pe care le-au găsit și au lăsat în urma lor o plajă curată, unde oricui i-ar plăcea să-și petreacă timpul. Printre deșeurile colectate în câțiva zeci de saci se numără inclusiv materiale de construcții.

Au fost și copii care au luat parte la acțiunea de igienizare și curățare a plajei.

Cele de 20 de persoane fac parte dintr-un grup de 47 de refugiați (mame și copii) din Odesa, găzduiți gratuit într-un bloc din stațiunea Mamaia Nord.

Zece milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele în Ucraina din cauza războiului ‘devastator’ purtat de Rusia, a declarat duminică Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Pe lângă cele 3,5 milioane care au plecat în ţările vecine, se estimează că alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării devastate de război.

„Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutaţi în interiorul ţării, fie refugiaţi în străinătate”, a scris Filippo Grandi, pe Twitter.

Refugiaţii traversează şi ţările vecine din vest, precum Polonia, România, Slovacia, Ungaria şi Moldova.

ONU spune că, până la 21 martie, 3,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina:

  • Polonia a primit 2.113.554 de refugiaţi
  • România 543.308
  • Moldova 367.913
  • Ungaria 317.863
  • Slovacia 253.592
  • Rusia 252.376
  • Belarus 4.308

Dintre aceşţia, circa 80.000 de cetăţeni ucraineni au ales să rămână în România, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului.