Un japonez de 80 de ani încearcă să escaladeze Everestul pentru a treia oară

Yuichiro Miura, un alpinist japonez de 80 de ani, a început joi escaladarea Muntelui Everest în încercarea de a deveni cel mai în vârstă om care atinge ''acoperişul lumii''.

16 mai 2013, 09:12
Un japonez de 80 de ani încearcă să escaladeze Everestul pentru a treia oară

Alpinistul a anunţat pe site-ul său printr-un mesaj audio că speră să atingă vârful pe 24 mai.

Miura încearcă să recupereze titlul din Cartea Recordurilor pe care el îl obţinuse în 2003, după ce atinsese, la 70 de ani, vârful de 8.848 de metri, potrivit Agerpres.

Recordul său a fost însă doborât în 2007 de către un alt japonez, Katsusuke Yanagisawa, pe atunci în vârstă de 71 de ani, şi, din mai 2008, titlul îi aparţine unui nepalez, Min Bahadur Sherchan, care a reuşit performanţa respectivă la vârsta de 76 de ani.

În acelaşi timp, Miura reuşea cea de-a doua sa escaladare a Everestului, dar el n-avea decât 75 de ani. Dacă de această dată va reuşi, atunci va fi cea de-a treia sa escaladare a muntelui.

”Când am reuşit la 75 de ani, am realizat că nimic nu este imposibil”, declara Miura în martie, înainte de a pleca din Tokyo cu destinaţia Katmandu. ‘

O altă încercare la 80 de ani îmi va stimula curajul, voinţa şi motivaţia cu un prim ultim efect antivârstă’‘, declara alpinistul japonez.

În 1970, Miura era pe prima pagină a ziarelor devenind prima persoană care coboară Everestul pe schiuri pornind de la altitudinea de 8.000 de metri. Coborârea sa, frânată de o paraşută, a făcut obiectul unui film, ”Omul care a coborât Everestul pe schiuri”, recompensat cu un premiu Oscar pentru cel mai bun documentar.

Miura îi seamănă tatălui său, Keizo, care a coborât de pe Mont Blanc pe schiuri la vârsta de 99 de ani.