Judecător CCR, despre eutanasiere:Am un câine lup, e în grevă de 3 zile, a aflat ce se întâmplă şi mă ameninţă

Unul dintre judecătorii CCR s-a antepronunţat pe legea maidanezilor. El a spus că legea putea fi mai bună şi că "masacrarea" câinilor ar traumatiza populaţia. Judecătorii CCR au luat în discuţie miercuri sesizarea depusă de 30 de parlamentari privind neconstituţionalitatea legii care permite autorităţilor să eutanasieze câinii fără stăpân din adăposturi dacă aceştia nu sunt adoptaţi în termen de 14 zile.

RomaniaTV.net
25 sept. 2013, 07:54
Judecător CCR, despre eutanasiere:Am un câine lup, e în grevă de 3 zile, a aflat ce se întâmplă şi mă ameninţă

Judecătorul Petre Lăzăroiu, de la Curtea Constituţională, a declarat, miercuri, că eutanasierea în masă a maidanezilor ar fi traumatizantă pentru populaţie. „Legea putea să fie şi mai bună. Cu siguranţă o eutanasiere în masă ar traumatiza populaţia. Dvs. puteţi sa asistati la o scena de masacru?”, a spus Lăzăroiu.

Preşedintele CC, Augustin Zegrean, a fost ceva mai prudent în legătură cu sesizarea de neconstituţionalitate a Legii privind câinii maidanezi şi a afirmat că practic Curtea trebuie să analizeze aceeaşi lege pentru care judecătorii au mai dat o decizie, dar că parlamentarii au revenit cu o nouă sesizare, arătând că „ăsta e jocul legislativ”.

„Este practic aceeaşi lege care a mai fost la noi, noi am dat atunci o decizie, ei au revenit la noi, ăsta e jocul legislativ”, a spus Augustin Zegrean, la intrarea în sediul Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă susţine eutanasierea şi dacă are câine, Augustin Zegrean a răspuns ironic: „Am câine lup, este în grevă de trei zile, a aflat ce se întâmplă şi mă ameninţă”.

Întrebat dacă a fost muşcat vreodată de un câine, Zegrean a spus că a fost muşcat „de o oaie”.

Preşedintele CCR a mai spus, întrebat dacă legea ar putea fi declarată neconstituţională, că va fi anunţată decizia la ora 14.00.

Curtea Constituţională a luat în discuţie miercuri sesizarea în cazul Legii privind câinii fără stăpân, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, iar dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să poată fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

CITEŞTE ŞI: Iubitorii de animale protestează în faţa Curţii Constituţionale faţă de legea eutanasierii maidanezilor

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.

Potrivit contestatarilor, forma în care actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională, în urma deciziei de neconstituţionalitate luată anterior, diferă fundamental, atât în ceea ce priveste concepţia, cât si în ceea ce priveşte conţinutul, de cea adoptată de Senat – sunt stabilite termene de revendicare, respectiv adopţie a câinilor fără stăpân mult mai scurte, sunt stabilite condiţii mult mai drastice de eutanasiere, este exclusă posibilitatea returnării câinilor fără stăpân, sunt excluse organizaţiile neguvernamentale într-o etapă importantă şi sensibilă a programului de gestionare a câinilor fără stăpân, respectiv eutanasia.

De asemenea, semnatarii invocă şi neconstituţionalitatea Ordonanţei de urgenţă 155/2001, care este modificată prin proiectul de lege.

În documentul citat se mai arată că anumite articole din lege încalcă prevederile constituţionale referitoare la respectarea tratatelor internaţionale în materie.

„Facem în primul rând observaţia că problema eutanasiei câinilor fără stăpân şi condiţiilor în care este dispusă aceasta este principala problemă a legii. Eutanasia este o măsură extremă, care contravine prevederilor drepturilor animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu. Legea de gestionare prevede soluţia eutanasiei, care se poate aplica curent, în masă, animalelor fără stăpân, deşi ar fi trebuit să fie aplicată numai în anumite condiţii limitative şi stricte, cu caracter excepţional”, susţin cei 30 de parlamentari.

Ei fac referire în acest sens, la o decizie anterioară a CC potrivit căreia eutanasia prevăzută de ordonanţă trebuie aplicată cu respectarea Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie din 2003, ratificată de România în 2004 şi intrată în vigoare în anul 2005.

Senatorii şi deputaţii semnatari arată că, potrivit Convenţiei, „atunci când o parte estimează că numărul de animale fără stăpân constituie pentru ea o problemă, ea trebuie să ia măsurile legislative şi/sau administrative necesare pentru reducerea numărului acestora prin metode care nu cauzează dureri, suferinţe sau temeri evitabile”.

În document se mai arată că, fără a se transforma într-un legislator pozitiv, Curtea poate aprecia, din punctul de vedere al necesităţii eutanasiei, dacă prevederile legale menţionate sunt contrare principiului constituţional al proporţionalităţii, măsura legiferată nefiind proporţională cu situaţia care a determinat-o.

Ei mai invocă decizia anterioară a Curţii, potrivit căreia legiuitorul era obligat să stabilească o ordine de prioritate cu privire la soluţiile privind gestionarea câinilor fără stăpân, judecătorii constituţionali apreciind că soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân poate fi aplicată doar în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate în mod corespunzător dar nu şi-au atins scopul de a limita sau eradica acest fenomen.

Contestatarii fac, de asemenea, referire la aceeaşi decizie a Curţii, care statua că prin folosirea unei tehnici legislative inadecvate legiuitorul a adus atingere în final demnităţii umane, valoare supremă prevăzută în Constituţie.

„Se poate astfel cu uşurinţă observa că legea criticată a fost adoptată pentru a doua oară de legiuitor cu sfidarea completă a drepturilor constituţionale precum şi a Deciziei Curţii Constituţionale nr.1/11.01.2012, pe care legiutorul este obligat să o respecte întru totul”, arată semnatarii.

Preşedintele Traian Băsescu declara în 16 septembrie că va promulga „fără reţineri” legea privind eutanasierea câinilor maidanezi, în forma votată în Parlament, precizând că aşteaptă decizia Curţii Constituţionale.

„În forma în care a trecut prin Parlament o promulg fără reţineri. Este ceea ce eu cred că trebuie să se întâmple. După ce ajunge populaţia canină la o dimensiune rezonabilă se poate gândi şi alt mod, dar acum este un pericol pentru copii, pentru bătrâni, pentru oameni în general”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Câteva zeci de persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi protestează, miercuri, în faţa sediului Curţii Constituţionale, de la Palatul Parlamentului, manifestaţia având loc în timp ce judecătorii constituţionali iau în discuţie Legea privind câinii fără stăpân.

Manifestanţii care s-au strâns la intrarea dinspre Calea 13 Septembrie în Palatul Parlamentului, unde este şi sediul Curţii Constituţionale, cer judecătorilor să declare neconstituţională Legea privind câinii fără stăpân.

După adoptarea legii au fost organizate mai multe proteste, atât de către persoane care cer rezolvarea problemei câinilor maidanezi prin strângerea acestora de pe străzi, cât şi de cei care se opun eutanasierii maidanezilor.