Un jurnalist marocan a fost inculpat pentru un mesaj pe Twitter în care critica justiția

Este vorba despre jurnalistul și militantul pentru drepturile omului marocan Omar Radi. Acesta a fost inculpat, joi, pentru un mesaj pe Twitter în care comenta o decizie a justiției, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
27 dec. 2019, 08:13
Un jurnalist marocan a fost inculpat pentru un mesaj pe Twitter în care critica justiția

Jurnalistul urmează să fie judecat potrivit Codului penal marocan, al cărui articol 263 prevede pedeapsa cu închisoarea de la o lună la un an pentru „ultraj față de unul sau mai mulți magistrați”. Omar Radi este urmărit în justiție pentru o postare pe Twitter din aprilie, în care denunța verdictul unui magistrat contra membrilor unei mișcări de contestare socială (Hirak) care a acționat în nordul Marocului în 2016 și 2017. La începutul lunii aprilie, Curtea de Apel din Casablanca a confirmat pedepse de până la 20 de ani de închisoare pentru 42 de membri Hirak.

Radi, în vârstă de 33 de ani, a fost convocat și audiat joi de poliția judiciară, care l-a deferit unui procuror. Ulterior s-a decis reținerea și urmărirea lui în justiție. Arestarea lui Radi a provocat un val de indignare în mediul online. Noua lege a presei din Maroc nu mai prevede pedepse cu închisoarea, dar jurnaliștii continuă să fie urmăriți în justiție conform Codului penal.

Organizația „Reporteri Fara Frontiere” a plasat Marocul pe locul 135 din 180 de țări recenzate, în ultimul raport privind libertatea presei.

 

Citește și:

Jurnalist condamnat la trei luni de închisoare pentru un mesaj pe Twitter