Vești tot mai proaste pentru români. Un kilogram de roșii ar putea ajunge să coste și 15 lei

Fermierii din Olt anunță sfârșitul culturii de tomate. Sunt hotărâți ca începând de anul viitor să se lase de această meserie, care mai mult le dă bătăi de cap decât profit.

14 feb. 2022, 23:47
Vești tot mai proaste pentru români. Un kilogram de roșii ar putea ajunge să coste și 15 lei

Un kilogram de roșii ar putea ajunge să coste și 15 lei. Aceștia au semănat răsadul la finalul anului trecut, în ianuarie au plantat tomatele, iar în aprilie vor scoate pe piaţă produsele. Totul se va face însă cu costuri mult mai ridicate în ceea ce privește funcţionarea serelor, comparativ cu anii trecuţi. „E ultimul an în care mai fac asta“, declară supărat un fermier, pentru Click.

Vești tot mai proaste pentru români. Un kilogram de roșii ar putea ajunge să coste și 15 lei

Fermierii care fac eforturi iarna pentru a scoate pe piaţă roşiile timpurii se întreabă dacă tot acest efort va merita. Decalajul dintre ei şi legumicultorii care cultivă în solarii neîncălzite e foarte mic, dacă temperaturile vor rămâne pozitive.

„Bag aproape două tone şi ceva de cărbuni pe noapte. Folia e scumpă. Îngrăşămintele – scumpe. Înainte luam cu 230-250 lei sacul, acum e 700 de lei şi ceva. Ajungem imediat la cota zero. Bineînţeles că băncile dau împrumut, dar pui gaj.

Citește și: Gabriela Firea critică dur scumpirea serviciilor esenţiale: „Somăm Guvernul să coboare în lumea reală şi să ia decizii de urgență prin care să-i ajute pe cei care nu mai pot să facă față scumpirilor”
Peste 15 lei/ kilogramul de roşii, cam aşa ar trebui să fie preţul, ca să avem cât de cât profit. Ne prind din urmă cei care pun tomate fără căldură. Sunt mulţi care-ţi spun: «Îţi arăt că eu, fără căldură, fac bani mai mulţi ca tine». Ei nu dau un miliard şi jumătate (n.r. – lei vechi) pe cărbune, nu plătesc facturi la curent de 70 de milioane. Am opt-nouă oameni pe zi la muncă, mă costă 200 de milioane de lei pe lună.

Am prieteni care mai vin pe la mine. Şi-mi spun, când află cât dau pe substanţe, de exemplu: «Băi, frate, am fost în Tunisia cu banii ăştia!». Procentul câştigului este undeva la 10%. Vorbeam cu soţia şi am realizat că ne rămân în jur de 30 lei pe zi. Eu am luat un Logan după 10 ani. Am prieteni care au maşini automate, au tenul altfel, sunt zâmbitori. Copiii noştri să facă orice altceva, nu asta“, se plânge fermierul Simon Idita, din Pleşoiu (Olt), pentru sursa citată.

Citește și: Românii îşi fac provizii de teama scumpirilor şi a restricţiilor. Magazinele au decis limitarea cantităţii de produse de primă necesitate achiziţionate de o singură persoană