Un lac din România a secat în doar TREI luni. Dezastru natural în apropiere de Capitală

Lacul Iezer Călăraşi a secat complet în mai puţin de trei luni. Societatea Ornitologică Română (SOR) a precizat faptul că dacă situaţia nu este remediat rapid, biodiversitatea va fi afectată iremediabil. De asemenea, societatea face un apel către instituţiile responsabile să găsească soluţii prin care regimul hidrologic al lacului să fie restabilit în cel mai scurt timp.

RomaniaTV.net
16 oct. 2020, 14:03

Conform SOR, cauza principală a secării lacului Iezer Călărași este un stăvilar defect, amplasat între lacul Gălățui și canalul care alimentează lacul Iezer Călărași.

Citeşte şi: 

„Este nevoie ca acest stăvilar să fie repus rapid în funcțiune pentru a readuce la viață Iezerul Călărași. Dar acest stăvilar defect, aflat în responsabilitatea administratorului Lacului Galațui, deși este principala cauză, nu este singura. De-a lungul timpului, pe canalul care alimentează lacul Iezer Călărași au fost făcute multe treceri, unele ilegale, folosite de fermerii și crescătorii de animale din zona Iezerului. Aceste treceri, majoritatea tuburi de beton, s-au transformat în tot atâtea obstacole de-a lungul canalului și au afectat din ce în ce mai mult debitul de apă cu care era alimentat lacul Iezer Călărași”, a declarat ornitologul SOR, Emil Todorov.

„Seceta cu care ne confruntăm anul acesta este încă unul din factorii care au contribuit la reducerea debitului de apă, dar cu siguranță nu ar fi dus la transformarea lacului Iezer Călărași într-un deșert. La jumătatea lunii august, lacul Iezer Calarasi a fost secat complet. Înregistrările prin satelit din perioada iulie – octombrie arată rapiditatea cu care apa a dispărut din albia lacului. Filmările și fotografiile făcute recent de echipa SOR în teren dovedesc că situația este neschimbată”, a adăugat Emil Todorov.

Lacul Iezer Călăraşi este unul dintre locurile preferate ale păsărilor pentru popas în drumul către locurile de iarnare. 32 de specii protejate în Europa, majoritatea acvatice, se odihnesc în timpul migraţiei pe acest lac, conform SOR. Datorită biodiversităţii sale, Iezerul Călăraşi a fost declarat arie naturală protejată.


loading...