Un medic de la DSP Bucureşti e infectat cu COVID-19. Măsurile anunţate de ministrul Nelu Tătaru

Persoanele cu care a intrat în contact medicul de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti depistat cu noul coronavirus se află în izolare, a anunţat joi ministrul Sănătăţii. Nelu Tătaru a precizat că este necesară o evaluare a tuturor Direcţiilor de Sănătate Publică în perioada de două săptămâni de vid legislativ.

RomaniaTV.net
23 iul. 2020, 13:55
Un medic de la DSP Bucureşti e infectat cu COVID-19. Măsurile anunţate de ministrul Nelu Tătaru

„În legătură cu DSP Bucureşti, ca o primă concluzie, e necesară o evaluare la nivelul tuturor DSP-urilor, a tot ce înseamnă evaluarea pacienţilor care în cele două săptămâni de vid legislativ nu s-au regăsit internaţi sau nu s-au regăsit sub controlul unui medic, precum şi anchetele epidemiologice în desfăşurare. Aici, din ce am putut să văd, sunt 70 de lucrători din 250 cât are DSP Bucureşti. (…) O doamnă doctor depistată pozitiv a avut cinci contacţi direcţi, toţi sunt în izolare în acest moment şi sunt 14 care s-au autodenunţat ca şi contacţi direcţi, urmând ca astăzi să fie testaţi fiecare dintre ei”, a spus Nelu Tătaru, conform Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a a menţionat că medicul de la DSP Bucureşti a anunţat luni că este pozitiv la testul COVID-19.

„De vineri se simţea rău şi a stat acasă până luni. Urmează ca în zilele următoare să ajungă aici şi o echipă de la Ministerul Sănătăţii care să evalueze toată această anchetă şi contextul în care s-a desfăşurat ancheta”, a explicat Tătaru.

Referitor la cazurile de coronavirus apărute la un cămin de bătrâni din sectorul 1 din Bucureşti, Nelu Tătaru a afirmat că a cerut o reevaluare a situaţiei.

”Am fost şi eu astăzi la căminul din sectorul 1, acolo sunt testaţi în acest moment toţi. (…) Ieri au fost 3 care au acuzat simptome, au fost la spital, doi s-au reîntors, în acest moment toţi sunt testaţi”, a menţionat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru anunţă controale la Institutul „Matei Balş”

Întrebat dacă este normală testarea DSP la 7 zile de la apariţia primului caz, Nelu Tătaru a precizat că e un moment la care testul poate fi concludent.

„În primele 2-3 zile nu avem un test concludent. Testele negative pot fi pozitive peste 2 zile, orice testare e o stare de fapt, să o facem în momentul când e cel mai probabil să o facem corect! În condiţiile în care avem un asimptomatic până în a cincea, a şasea zi, atunci facem acea testare în căminul de bătrâni sau la persoana vârstnică care a fost un posibil contact. (…) Se face o testare pe lună la fiecare din aceşti bătrâni. În condiţiile în care apar simptomatologii, se repetă acea testare, la personalul medical testarea se face de două ori pe lună. La pacienţii vârstnici care sunt instituţionalizaţi în aceste instituţii se face ori de câte ori e nevoie, când prezintă simptomatologie”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Nelu Tătaru a anunţat că va trimite o echipă de control la Institutul „Matei Balş”, după Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă a afirmat că secţia ATI a unităţii medicale ar fi condusă ilegal.

„Am şi solicitat dimineaţa ca Inspecţia Sanitară şi Corpul de control să meargă să vadă dacă se confirmă acest lucru şi în ce măsură cineva care este de specialitate boli infecţioase poate conduce o secţie de terapie intensivă”, a anunţat Nelu Tătaru.

Spitalele care vor fi eliberate pentru pacienţii COVID

Nelu Tătaru a explicat că Spitalul Witting, Spitalul Judeţean Ilfov, Centrul de Expertiză, care are 50 de paturi, vor fi eliberate pentru a se face loc pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

„Avem acest spital modular din Pipera pe care în primă fază îl vom eficientiza – 100 de paturi, urmând să ajungem şi la cele 500 de paturi, astăzi s-a mărit capacitatea la Victor Babeş cu încă 30 de locuri, urmând ca în perioada imediat următoare să putem eficientiza şi alte structuri”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în urma evaluărilor privind Spitalul Judeţean Ilfov, Spitalul Witting, Centrul de Expertiză, spitalul modular din Pipera, în total ar fi 1.221 de paturi pentru necesarul Bucureştiului.

CORONAVIRUS 23 iulie România. 1.112 cazuri noi COVID-19 în ultimele 24 de ore şi 25 de morţi