Un medicament administrat în tratamentul ulcerului gastrointestinal ar putea fi eficient în infecţia cu noul coronavirus

Un medicament utilizat în tratamentul ulcerului gastroduodenal ar putea fi eficient în cazul infecţiei cu COVID-19, potrivit revistei Science. Este vorba despre Famotidină, a cărei acţiune în organismul afectat de coronavirus este studiată de oamenii de ştiinţă de la Northwell Health din New York.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 11:19
Un medicament administrat în tratamentul ulcerului gastrointestinal ar putea fi eficient în infecţia cu noul coronavirus

Pacienţii de la Northwell Health au primit Famotidină administrată intravenos, începând cu 7 aprilie, în doze de nouă ori mai mari decât în cazul afecţiunilor gastrice pentru care este destinat.

Până sâmbătă, 187 de pacienţi în stare critică au fost incluşi în studiul clinic, care vizează un total de 1.174 de oameni.

Rapoartele venite din China şi rezultatele modelării moleculare sugerează că substanţa, care pare că se leagă de o enzimă cheie din SARS-CoV-2, ar putea face diferenţa.

Oamenii de ştiinţă nu vor, însă, să facă aprecieri legate de perspectivele oferite de Famotidină cel puţin până când vor fi înregistrate rezultatele de la primii 391 de pacienţi. 

Citeşte şi CORONAVIRUS. Soluţia care te scapă de virusul depus pe suprafeţe, pe piaţă din mai

Medicul Michael Callahan a fost primul care a atras atenţia asupra acestui medicament în Statele Unite. Callahan, care se afla în luna ianuarie în Nanjing (China), şi-a urmat colegii chinezi care s-au deplasat în Wuhan. Revizuind câteva mii de fişe ale pacienţilor cu coronavirus, medicii au observat că mulţi supravieţuitori sufereau de arsuri gastrice cronice şi că erau trataţi cu Famotidină, şi nu cu Omeprazol, medicament mai scump. 

Rata decesului în cazul pacienţior spitalizaţi cu COVID-19 cărora le era administrată Famotidină era de 14% faţă de 27% în cazul celor care nu luau acest medicament. Totuşi, rezultatele acestei analize nu sunt semnificative din punct de vedere statistic. 

Citeşte şi Cercetătorii au descoperit cum ne îmbolnăvim de Covid-19. Descoperirea ZONEI VULNERABILE va ajuta la găsirea unui tratament eficient

Dr. Callahan i-a contactat pe Robert Kadlec, de la Department of Health and Human Services, şi pe Robert Malone, şef la Alchem Laboratories din Florida. Malone face parte dintr-un proiect care foloseşte simulări pe computer şi inteligenţa artificială pentru a identifica rapid medicamente aprobate de U.S. Food and Drug Administration (FDA) şi alte componente care pot fi folosite împotriva unor ameninţări precum noi virusuri.

După analizele făcute, Callahan a contactat un reputat neurochirurg de la Northwell Health din New York pentru a desfăşura un studiu clinic. După ce a primit acordul FDA, spitalul Northwell Health s-a folosit de propriile fonduri pentru a lansa proiectul.