Un milion de români ar putea plăti facturi mai mici la energie. Ordonanţa pregătită de Guvern

Guvernul ia în calcul reducerea, din luna aprilie, a plafonului maximal de 1,3 lei pe kWh şi prelungirea schemei de compensare la energie electrică şi gaz până în 2026.

29 feb. 2024, 10:30
Un milion de români ar putea plăti facturi mai mici la energie. Ordonanţa pregătită de Guvern

Chiar dacă pe piețele internationale preţul la electricitate și gaze a ajuns la niveluri dinainte de criză, tarifele din facturile românilor au rămas neschimbate, astfel încât autorităţile se gândesc să coboare plafonul de 1,3 lei pe kWh. Modificările apar într-un draft de Ordonanță de Urgență.

În acest moment există trei plafoane de preţ, în funcţie de consumul de energie electrică: 68 de bani pe kWh, 80 de bani şi tariful maxim – de 1,3 lei, pentru cei care consumă lunar peste 255 de kWh. Acesta din urmă ar urma să fie redus, la 1 leu şi 20 bani. De exemplu, la un consum de 400 de kWh, primim acum o factură de 520 de lei. În urma modificărilor, vom plăti cu 40 de lei mai puţin, adică 480 de lei.

Pentru restul clienţilor, adică pentru 90% dintre gospodării, nu se schimbă nimic. Vor plăti în continuare 68 şi 80 de bani pe kWh, în funcţie de consum. Sau mai puţin, dacă furnizorii le oferă preţuri sub nivelul maxim stabilit de autorităţi. La gaze e un singur plafon, de 0,31 lei/kWh. Însă operatorii vin cu preţuri de circa 0,27 lei/kWh.

„Şi consumatorii de gaze ar putea simţi o scădere a facturii graţie unui nou mecanism de achiziţie şi de plată a gazelor din producţia internă.”, a declarat Mihai Nicuţ, redactor şef Economica.net, potrivit Antena 1.

Citeşte şi: Preț carburanți 29 februarie 2024. Petrom a scumpit iar benzina

„Este cumva dubitabil că va fi de acord Comisia Europeană, pentru că nu mai sunt întrunite aceste condiţii de criză care ar împiedica o piaţă liberă să funcţioneze.”, a mai explicat acesta.

Cu toate acestea, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, susţine măsura.

„Avem evoluţii impredictibile în plan internaţional, suntem cu război la graniţă. Toate aceste lucruri pot tulbura piaţa energetică. Nu vrem să punem în pericol stabilitatea preţurilor.”, a spus acesta.

Şi consumatorii industriali ar putea beneficia de o reducere, de la 1,3 lei, la 1 leu pe kWh. Prin noile măsuri, neasumate încă oficial, Guvernul vrea să reducă şi sumele datorate către furnizori. În prezent, statul are restanţe de peste 4 miliarde de lei.

Citeşte şi: Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară, a doua de Crăciun 2024