Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară, a doua de Crăciun 2024

În Austria şi Italia, angajaţii primesc două salarii în plus pe an. Unul dintre ele vine chiar înainte de vacanța de vară, în timp ce celălalt este plătit înaintea sărbătorilor de Crăciun
Filip Stan
28 feb. 2024, 08:55
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară, a doua de Crăciun 2024

Românii care muncesc în Diaspora pot primi câte un salariu în plus la fiecare şase luni. Astfek, dacă sunteți un angajat în Austria, veți fi bucuroși să aflați că aveți dreptul la 14 salarii pe an, în loc de cele 12 standard aşa cum se întâmplă în România. Conform reglementărilor în vigoare, se premeşte un salariu în fiecare lună, dar există și două „extra”. Unul dintre ele vine chiar înainte de vacanța de vară, în timp ce celălalt este plătit înaintea sărbătorilor de Crăciun. Acestea sunt numite „Prime de Crăciun și de vacanță” sau uneori „al 13-lea și al 14-lea salariu”, o situaţie similară fiind şi în Italia.

Plăți speciale pentru angajații din Austria: informații generale

Dreptul, cuantumul și data scadenței plăților speciale sunt reglementate în respectivul contract colectiv sau contract individual de muncă, dar existența acestora este larg răspândită în rândul lucrătorilor din Austria, chiar și a celor care lucrează cu normă parțială sau au „mini-locuri de muncă”. scrie Ziarul Românesc.

Suma depinde de contractul colectiv care se aplică pe ramura respectivă. De obicei, prima de vacanță sau de Crăciun se ridică la o lună de salariu. Există însă și sectoare în care se plătește mai puțin. Orele suplimentare și bonusurile obișnuite trebuie incluse în bonusul de vacanță sau de Crăciun numai dacă acest lucru este menționat sau convenit în contractul colectiv. Plățile sunt impozitate mai puțin, astfel încât suma netă este mai mare decât un salariu lunar obișnuit.

Greşeala care-i poate costa scump pe angajaţi. De ce nu e bine să arunci fluturaşii de salariu

Când sunt făcute plățile speciale (data scadentă) depinde de contractul colectiv respectiv. Bonusurile de Crăciun sunt de obicei transferate în noiembrie sau decembrie, în timp ce plata de vacanță este de obicei datorată în iunie sau iulie.

Unele companii împart cele două plăți speciale pe cursul anului, la fiecare trei luni, adică de patru ori pe an. În alte companii, plata concediului de odihnă trebuie plătită atunci când angajații au folosit jumătate din concediul de odihnă. Dacă aceste excepții vă afectează sau când vă puteți aștepta la plățile dvs. speciale, este stabilit în contractul colectiv din industria în care activați.

Dacă lucrați un an întreg într-o companie, aveți dreptul la suma totală a acestor plăți speciale. Cu toate acestea, dacă ați început de curând să lucrați acolo, bonusul poate fi primit, dar proporțional cu cât timp ați lucrat în compania respectivă. Contractele colective pentru lucrători prevăd adesea că aceștia nu primesc plăți de vacanță/Crăciun după concediere justificată sau demisia anticipată neautorizată. Angajatorul poate chiar să recupereze sau să compenseze plata de vacanță/Crăciun care a fost deja plătită, conform Arbeiterkammer.at.

Se dă al 14-lea salariu şi în Italia! Cine sunt angajații care au dreptul la acest bonus de final de an

„Quattordicesima” sau al 14-lea salariu se acordă şi în Italia şi reprezintă un salariu adițional acordat anumitor categorii de angajați și pensionari, în funcție de anumite criterii și limite de venit.

Spre deosebire de al 13-lea salariu, care este acordat tuturor angajaților, „quattordicesima” nu este acordată tuturor, fiind specificat în contractele colective naționale de muncă cine sunt beneficiarii. Există anumite contracte care nu prevăd „quattordicesima”.

Tichete de masă 2024. Bani mai mulţi din ianuarie direct pe card, veste bună pentru toţi bugetarii

Trebuie subliniat că sectorul public nu prevede această plată. Lucrătorii din sectorul public nu pot primi al 14-lea salariu, întrucât este o măsură suplimentară de plată rezervată doar sectorului privat.

În ceea ce privește pensionarii, aceasta este acordată în fiecare an în iulie sau în decembrie și este acordată pensionarilor cu vârsta de cel puțin 64 de ani.

Legislația actuală prevede că pensionarii care primesc mai mult de 18.000 de euro pe an din pensie nu vor primi „quattordicesima”.

Pentru pensionari, această plată poate varia de la 366 la 655 de euro și este garantată celor care primesc:

  • pensie pentru limită de vârstă;
    pensie de pensionare;
    pensie anticipată;
    pensie obișnuită de invaliditate;
    pensie de urmaș.

Pot beneficia de al 14-lea salariu toți angajații care au prevăzut acest lucru în mod explicit în contract, în special în anumite sectoare. Acest salariu suplimentar este acordat mai ales următoarelor sectoare de muncă:

  • Sectorul terțiar (de servicii);
    Comerț;
    Turism;
    Sectorul alimentar;
    Chimie;
    Transport și logistică;
    Sectorul de curățenie și servicii similare.

Aceasta este prevăzută și pentru salariații din farmaciile private, angajații de la Poste Italiane și pentru cei angajați în servicii de supraveghere privată și fiduciare.

Pentru a afla dacă aveți dreptul la al 14-lea salariu este esențial să cunoașteți propriul contract colectiv de muncă.

Harta românilor din Italia:

Nu primesc al 14-lea „quattordicesima”:

  • stagiarii;
    liber profesioniștii;
    colaboratorii;
    lucrătorii casnici (menajere, îngrijitoare, bone etc.).

În general, „quattordicesima” se calculează în funcție de salariul brut al angajatului. Pentru a calcula suma exactă, va trebui să împărțiți salariul brut anual la 12. Suma finală pe care o va primi angajatul va fi cea care va rezulta după ce se deduc taxele și impozitele.

Pentru a obține informații exacte cu privire la al 14-lea salariu, cel mai bine ar fi să consultați contractul dvs. de muncă sau să discutați cu personalul de la Resurse umane din compania unde lucrați.

Salariul minim 2024. Cu ce bani rămân în mână 2 milioane de români după majorarea de la 1 iulie 2024

Ei vor putea să vă ofere informații detaliate cu privire la acest beneficiu, inclusiv dacă aveți dreptul la el și cum se calculează.

Este întotdeauna recomandat să vă informați despre drepturile dvs. înainte de a semna un contract de muncă.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte