Un milionar britanic, adus la sapă de lemn de un ţepar bucureştean

Milionarul britanic Charles Cole trebuie să achite până în aprilie un credit de 5 milioane de lire sterline, altfel banca îi va vinde până şi mobila. Cole a ajuns în această situaţie după ce a fost păcălit să investească o sumă uriaşă într-un teren de pe lângă Bucureşti, scrie dailymail.co.uk.

RomaniaTV.net
12 ian. 2012, 15:20

Charles şi Iona Cole au împreună patru copii – Hedley, Elizabeth, May şi Charity. Acum cinci ani, familia Cole era pe val: o avere de milioane de euro, un domeniu luxos şi o afacere imobiliară cu un portofoliu impresionant. Copiii lor învăţau la cele mai prestigioase şcoli din Marea Britanie, iat taxele şcolare ajungeau la 120.000 de euro pe an. Dar cum venitul anual al familiei depăşea 300.000 de euro, efortul nu era împovărător.

Între timp, însă, valoarea proprietăţilor imobiliare aflate în portofoliul firmei patronate de Charles Cole a început şi a continuat să scadă de la an la an. Concomitent, taxele şcolare au crescut, ajungând la 180.000 de euro pe an.

Ţeapă în stil românesc

În 2007 Charles a auzit de o oportunitate de investiţii în România, care i-ar fi adus un profit de „zeci de milioane de euro“. „Era vorba despre un proiect de dezvoltare imobiliară în suburbiile Bucureştiului. Ideea era să construim un cartier superb pentru românii din clasa de mijloc, care lucrau în Capitală“, a declarat Cole pentru jurnaliştii de la dailymail.co.uk.

După câteva vizite în România, Charles Cole a decis să meargă mai departe. În concluzie, a mers la bancă şi a luat un împrumut de 3,6 milioane de euro, girând cu toată averea sa. „Pe atunci, singura mea grijă era că n-o să fac profitul uriaş ce-mi fusese promis, ci unul mai mic“, a mai spus britanicul.

Cu banii luaţi de la bancă a cumpărat un teren în apropierea Bucureştiului şi a aşteptat să se întâmple ce i-au promis „dezvoltatorii“ români c-o să se întâmple. „Planul era ca în doi ani, cartierul să fie construit. În schimb, nu s-a construit absolut nimic. Atunci am înţeles că am investit milioane de euro într-un teren fără valoare şi într-un proiect care n-avea să se concretizeze niciodată. M-am simţit ca un idiot“, a declarat Charles Cole.

La împrumutul de 3,6 milioane de euro s-a adăugat dobânda şi suma totală de returnat a ajuns la 6 milioane de euro. Bani pe care Charles Cole trebuie să-i plătească până în aprilie. Altfel, pierde absolut tot ce are. „Mă simt devastat. Am ruinat vieţile tuturor membrilor familiei mele şi este numai vina mea“, a mărturisit britanicul.
Charles încearcă disperat să limiteze paguba, aşa că a intentat proces în România. „Sunt sigur că a fost vorba despre o fraudă, pentru că banii mei pur şi simplu au dispărut“, a mai spus Cole.