Un militar britanic a fost inculpat pentru că a ucis 13 civili, în 1972, în Duminica însângerată

Un fost militar britanic a fost singurul inculpat joi pentru moartea a 13 civili în 1972, în incidentul rămas în istoria Irlandei de Nord sub numele de "duminica însângerată", transmite DPA.

RomaniaTV.net
14 mart. 2019, 14:35
Un militar britanic a fost inculpat pentru că a ucis 13 civili, în 1972, în Duminica însângerată

Fostul paraşutist a fost identificat de procurori doar sub numele de „soldatul F” şi este considerat răspunzător de uciderea a doi oameni şi de patru tentative de omor. Pentru alţi 18 suspecţi – 16 foşti soldaţi şi doi membri ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA) – nu au fost găsite suficiente probe pentru a asigura o „perspectivă rezonabilă de condamnare”, a declarat Stephen Herron, reprezentant al procuraturii nord-irlandeze.

Citeşte şi A murit un important lider al organizaţiei teroriste IRA. A fost implicat într-un masacru în care au murit 14 oameni

În 30 ianuarie 1972, 13 oameni au fost ucişi în oraşul Londonderry (denumirea oficială, preferată de unioniştii britanici), pentru care naţionaliştii irlandezi preferă numele de Derry, în cursul reprimării unei manifestaţii neautorizate de protest împotriva detenţiei fără proces a unor militanţi din IRA.