Un ministru ucrainean confirmă: Europa primeşte mai puţine gaze

Europa nu primeşte gaze ruseşti în volum suficient din cauza faptului că Rusia şi-a redus livrările de gaze în ultimele zile, a declarat vineri ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko, citat de RIA Novosti.

RomaniaTV.net
03 feb. 2012, 10:38
Un ministru ucrainean confirmă: Europa primeşte mai puţine gaze

‘Noi luăm gaze din conductă strict în conformitate cu prevederile contractuale, dar din cauza că nu intră suficiente gaze din Rusia este clar că în Europa hidrocarburile nu ajung în volum suficient’, a spus Boiko, indicând că din volumul contractat de 490 milioane de metri cubi pe zi, livrările de gaze ruseşti sunt în prezent la nivelul de 415 de milioane de metri cubi, adică exact volumul zilnic de gaze destinate tranzitului către Europa via Ucraina.

Vicepreşedintele consiliului Gazprom, Aleksandr Medvedev, afirmase joi că livrările de gaze ruseşti pe zi în Europa corespund celor 180 miliarde de metri cubi de gaze anual, iar din cauza iernii grele compania şi-a crescut la maximum livrările. El şi-a exprimat surprinderea cu privire la informaţiile referitoare la presupusele reduceri substanţiale a livrărilor de gaze ruseşti în Europa.

Mai multe ţări europene au raportat anterior că primesc un volum mai mic de gaze de la Gazprom decât cel contractat.

În legătură cu situaţia creată, ministrul ucrainean al energiei a mai spus că Rusia însăşi, afectată de valul de frig polar, a crescut probabil consumul intern şi a diminuat din volumul destinat exportului via Ucraina.

Joi seara, Gazprom a declarat că din cauza vremii deosebit de reci Ucraina consumă mai multe gaze decât volumul prevăzut în contract. În replică, societatea ucraineană Naftogaz a spus că volumul luat din conductă nu-l depăşeşte pe cel contractat.