Un monument din Epoca Pietrei a fost descoperit lângă Praga. Complexul arheologic este mai vechi decât Stonehenge sau piramidele egiptene

Arheologii care fac săpături în apropiere de Praga au făcut o descoperire inedită. Cercetătorii au găsit un complex arheologic mai vechi decât Stonehenge și chiar decât piramidele egiptene.

03 oct. 2022, 10:39
Un monument din Epoca Pietrei a fost descoperit lângă Praga. Complexul arheologic este mai vechi decât Stonehenge sau piramidele egiptene

Arheologii care fac săpături în apropiere de Praga au descoperit ruinele unei structuri din epoca de piatră. Complexul arheologic este considerat unul dintre „cele mai vechi dovezi ale arhitecturii” din Europa și se pare că este mai antic decât Stonehenge și chiar decât piramidele egiptene.

Citește și Ministerul Culturii promovează două figuri emblematice ale României la cea de-a 21-a ediţie a Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor

Această structură proaspăt descoperită este cunoscută sub numele de medalion, iar în urmă cu aproape 7.000 de ani, în perioada Epocii noi a Pietrei, o comunitate agricolă locală s-ar fi adunat în această clădire circulară. Momentan nu se știe care era utilitatea acestui complex.

„Este prea devreme pentru a avea informații despre oamenii care au construit această structură rotundă, dar este clar că aceștia făceau parte din cultura ceramicii care a înflorit între 4900 î.Hr. și 4400 î.Hr”, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului de Arheologie al Academiei Cehe de Științe, Jaroslav Ridky.

În anii 1980, cercetătorii au aflat pentru prima dată despre existența structurii Vinoř, asta în timp ce muncitorii din construcții instalau conducte de gaz și apă.  Săpătura actuală a dezvăluit pentru prima dată întreaga structură.

Până acum, cercetătorii au găsit fragmente de ceramică, oase de animale și unelte de piatră, potrivit lui Jaroslav Ridky. Resturile organice din această excavare ar putea ajuta echipa să identifice data construcției și, eventual, să facă o legătură cu o altă așezare neolitică descoperită în apropiere.

Oamenii care au făcut obiecte de ceramică în acea perioadă au construit și alte structuri circulare în regiunea Boema a Republicii Cehe. Satele lor agricole sunt formate din mai multe case cu structuri mari, dreptunghiulare, în care încăpeau 20 până la 30 de persoane, a afirmat Jaroslav Ridky.

Arheologul a mai spus că astfel de structuri circulare sunt și în alte zone din Europa Centarlă.

„Structurile sunt cele mai vechi dovezi ale arhitecturii din întreaga Europă”, a declarat Ridky la Radio Prague International la începutul acestui an.

Privite de sus, ele sunt formate din unul sau mai multe șanțuri largi, circulare, cu mai multe goluri care au funcționat ca intrări. Partea interioară a fiecărei structuri era probabil căptușită cu stâlpi de lemn, posibil cu golurile tencuite, sunt de părere oamenii de știință.

Sute de astfel lucrări de pământ circulare au fost găsite în toată Europa centrală, dar toate sunt mult mai recente.

Citește și Scandal pe promovarea şi conservarea patrimoniului Brâncuşi de la Târgu Jiu. Cum a ajuns Ministerul Culturii să aloce doar 1.000 lei pentru operele marelui sculptor