Un nor toxic de metan a apărut deasupra Norvegiei și Suediei. Climatolog: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”

Un nor toxic de metan a apărut deasupra Norvegiei și Suediei, după scurgerea de gaze din conductele Nord Stream 1 și 2.

30 sept. 2022, 20:28
Un nor toxic de metan a apărut deasupra Norvegiei și Suediei. Climatolog: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”

După scurgerile de gaze din conductele Nord Stream 1 și 2, nivelul de metan înregistrat pe cerul Suediei și Norvegiei a atins cote record, potrivit informațiilor apărute în presa din cele două țări scandinave.

Citește și The Times: Rusia pregătește de câteva săptămâni o explozie la gazoductul Nord Stream

Experții au anunțat că un ”nor de metan” se deplasează dinspre zona Bornholm, locul accidentului, spre Suedia și Norvegia. Conform calculelor acestora, gazul se deplasează spre nord și ar putea ajunge în câteva zile deasupra insulelor Svalbard.

Toate aceste îngrijorări ale cercetătorilor au loc în contextul în care 96% din gazul care curge în conducta baltică care leagă Germania și Rusia este metan.

Până în aceste momente, s-ar fi scurs aproximativ 40.000 de tone de metan, potrivit calculelor lui Stephen Matthew Platt, climatolog la institutul norvegian de cercetare a aerului.

”Emisiile corespund dublului emisiilor anuale de metan ale industriei de petrol și gaze din Norvegia. Acestea sunt niveluri record. Nu am văzut niciodată ceva de genul acesta în Norvegia și Suedia”, a declarat climatologul.

Pe cele două conducte Nord Stream care traversează Marea Baltică, oficialii au identificat patru scurgeri. Mai multe guverne au susținut că exploziile au fost acte deliberate de sabotaj.

Gazul metan este deosebit de periculos pentru mediul înconjurător, acesta are un puternic efect de seră.

Citește și Nave ruseşti patrulează în jurul conductei Nord Stream. A apărut o nouă scurgere de gaze