Un nor toxic din Ucraina ameninţă România şi ţările de la graniţă! Medicii lansează un avertisment

Războiul din Ucraina vine şi cu mai multe probleme. Un nor care conţine sulf, nitriţi dar şi monoxid de carbon în cantităţi mari s-a format deasupra Ucrainei.

18 mart. 2022, 20:48
Un nor toxic din Ucraina ameninţă România şi ţările de la graniţă! Medicii lansează un avertisment

Un nor toxic din Ucraina ameninţă România şi ţările de la graniţă! Curenţii de aer îl duce şi  spre ţările vecine, inclusiv în România .Autoritățile de mediu monitorizează permanent calitatea aerului din România în condiţiile în care Ucraina este acoperită de acest nor.

Un nor toxic din Ucraina ameninţă România şi ţările de la graniţă! Medicii lansează un avertisment

De când au început să cadă bombe, în Harkov, sunt locuri de unde nu se mai vede cerul. Cel mai mare oraș industrial al Ucrainei este sub o cupolă de fum negru. Particule solide amestecate cu monoxid de carbon, metan, aldehide, benzen, oxizi, cloruri și alte substanțe chimice se ridică în aer după incendiile provocate de explozii.

„Tot ce se regăsește ca masă de aer în această zonă va fi transportat către zona țării noastre în următorul interval de timp în această noapte, sâmbătă, duminică, circulația se va redirecționa cumva, dacă acum în regiunile intracarpatice avem un vânt ce bate din direcții variabile, el va deveni predominant estic.”, a spus Alina Şerban, meteorolog ANM.

„Atunci când vorbim de explozii, atunci când vorbim de material pirotehnic, trebuie să ne gândim la compuşii care au ca şi substrat alte substanţe: sulf, azot, nitriţii care sunt extrem de agresivi pentru mucoasa respiratorie, pot declanşa procesul inflamator la nivelul căilor respiratorii.

Situaţia se poate schimba odată cu mişcările maselor de aer şi s-ar putea ca norul toxic să nu ajungă deloc la noi în ţară.”, a spus Beatrice Mahler, pentru Observator.

Citeşte şi: De ce nu intervine NATO în războiul din Ucraina. Mircea Geoană: Ar însemna declanşarea unui război NATO-Federaţia Rusă, lucru extrem de periculos, care trebuie evitat
Lorand Fulop, Președinte Agenția Națioanlă Pentru Protecția Mediului: „Norul respectiv nu a ajuns încă în România. S-ar putea partea de nord a României să prindă din norul respectiv peste două zile ceea ce înseamnă că se va dilua”.

Citeşte şi: Vladimir Putin, dispariţie misterioasă pe acordurile melodiei „Fabricat în URSS”. Primele versuri sunt „Ucraina şi Crimeea, Belarus şi Moldova, totul este ţara mea!” VIDEO