Un nou ajutor financiar pentru fermieri. Subvenţia pentru crescătorii de oi care valorifică lâna animalelor va fi dublată anul viitor

Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2023 a primit luni seara aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 23 de voturi pentru şi şapte abţineri.

14 dec. 2022, 13:51
Un nou ajutor financiar pentru fermieri. Subvenţia pentru crescătorii de oi care valorifică lâna animalelor va fi dublată anul viitor

Bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2023 a primit luni seara aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament. Niciun amendament nu a fost aprobat din cele 19 depuse, prin care se solicitau peste 1,5 miliarde de lei, în special pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă la culturile de primăvară, dezvoltarea sectorului de irigaţii, sprijinirea activităţilor de ambalare şi etichetare produse agroalimentare şi înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, a prezentat principalele cifre pe care a fost construit bugetul pe anul 2023.

„Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2023 este în sumă totală a creditelor de angajament de 28,49 miliarde lei şi a creditelor de bugetare de 25,37 miliarde lei. Acesta înregistrează o creştere de aproximativ 8,24%, respectiv 7,19% faţă de prevederea bugetară a anului 2022 şi 15,3% faţă de bugetul anului 2021, reprezentând aproximativ 2% din PIB-ul estimat al anului 2023”, a precizat Sorin Moise, în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.

Citeşte şi: De ce renunţă ciobanii din România la mioriţele noastre ca să crească oile de Karakul obţinute din încrucişarea cu ovine din Rusia şi Germania

Potrivit sursei citate, bugetul MADR pe anul 2023 este structurat pe trei surse de finanţare, respectiv bugetul de stat: 28,34 miliarde de lei credite de angajament şi 25,23 miliarde lei credite bugetare, fonduri externe nerambursabile 0,03 miliarde de lei şi venituri proprii 0,118 miliarde de lei.

Pentru următorii doi ani, 2024 şi 2025, bugetul MADR este estimat în proiectul Ministerului Finanţelor la 25,091 miliarde de lei credite de angajament şi de 23,882 miliarde de lei credite bugetare, iar pentru 2025, sumele prevăzute sunt de 25,556 miliarde de lei credite de angajament, respectiv 24,023 miliarde de lei credite bugetare.

Citeşte şi: Prima stână a ţării, în buricul Bucureştiului. Gigi Becali şi-a înregistrat ferma de oi la palatul de lângă Guvern. Planul măreţ al latifundiarului din Pipera

 

Un nou ajutor financiar pentru fermieri. Subvenţia pentru crescătorii de oi va fi dublată anul viitor

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, a arătat că bugetul alocat Ministerului Agriculturii pentru anul 2023 va permite reluarea sprijinului plătit crescătorilor de ovine care valorifică lâna animalelor.

„Avem prevăzută reluarea programului de colectare a lânii cu o intensitate a sprijinului financiar de 2 lei pe kilogramul de lână, pentru o cantitate estimată de aproximativ 18 milioane de tone de lână”, a anunțat Sorin Moise, potrivit AGROINTEL.RO.

Subvenția pentru lână va avea un cuantum dublu față de programul anterior. Dacă înainte crescătorii de ovine primeau o plată de 1 leu pentru un kilogram de lână vândut, acum suma va fi de 2 lei pe kilogram.