Un nou ajutor pentru românii vulnerabili. „Primul venit, primul servit”. Cum se pot obţine 10.000 lei GRATIS de la Guvern

Persoanele cu venituri reduse pot primi o finanțare de circa 10.000 de lei pentru a-și racorda casele la rețelele publice de apă și canalizare.

09 iun. 2023, 07:13
Un nou ajutor pentru românii vulnerabili. „Primul venit, primul servit”. Cum se pot obţine 10.000 lei GRATIS de la Guvern

Guvernul a decis să acorde un nou ajutor românilor vulnerabili. Este vorba despre 10.000 lei. Adică, aproximativ 2.000 de euro, sumă acordată prin programul Prima Conectare, unul de sprijin pentru persoanele vulnerabile din România.

Astfel, românii cu venituri reduse pot primi o finanțare de circa 10.000 de lei pentru a-și racorda casele la rețelele publice de apă și canalizare.

Programul este dedicat doar persoanelor cu o medie a veniturilor nete lunare sub 3.000 lei. În plus, solicitantul trebuie să aibă domiciliul într-o gospodărie nebranșată la sistemul public de alimentare cu apă sau de canalizare.

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă și grădiniţă, vouchere stomatologice şi carduri pentru tineri. Pachet masiv de ajutoare pregătit de Guvern
Și să își exprime acordul cu privire la participarea în cadrul programului. Sumele pot fi solicitate doar prin intermediul operatorilor de apă și canalizare, ajutorul maxim pentru branșarea unei gospodării fiind de 9.350 lei, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu.

Programul Prima Conectare este în plină desfășurare, aceasta fiind a doua rundă de finanțare din 2023, iar termenul limită pentru înscriere este 26 iunie, ora 23.59, în limita bugetului alocat.

Programul Prima Conectare se derulează prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și se adresează beneficiarilor care au venituri reduse, care pot primi o finanțare de maxim 1.900 de euro, bani care pot fi utilizați pentru a-și branșa sau racorda casa la rețelele publice (locale sau regionale) de apă și canalizare. Înscrierile se fac pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu până cel târziu 26 iunie, inclusiv, în limita bugetului alocat. Abordarea va fi pe principiul ”primul venit, primul servit”.

 

Trebuie menţionat că proiectele care vor fi respinse în prima rundă pot fi redepuse în cadrul apelului de proiecte din a doua rundă. Fiind considerate din punct de vedere procedural proiecte nou-depuse.

Nou pachet de vouchere și ajutoare pentru români. Marcel Boloș: „Vom sprijini vârstnicii, copiii, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale”
„În cadrul programului se acordă finanțare pentru realizarea țintelor cuprinse în Investiția 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și / sau canalizare.

Existente din cadrul Componentei C1: Managementul Apei și contribuie la îndeplinirea Reformei 1. Consolidarea cadrului de reglementare pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată. Și pentru accelerarea accesului populației la servicii de calitate conform directivelor europene”, precizează AFM.