Un nou ATENTAT sângeros, sunt cel puţin 62 de morţi şi zeci de răniţi UPDATE

Cel puţin 62 de oameni veniţi la rugăciunea de vineri şi-au pierdut viaţa într-un atentat asupra unei moschei din estul Afganistanului, relatează AFP.

18 oct. 2019, 12:31

UPDATE: „Bilanţul atacului asupra moscheii a crescut la 62 de morţi şi 33 de răniţi”, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernatorului din provincia Nangarhar, Attaullah Khogyani. Numărul morţilor a fost confirmat şi de purtătorul de cuvânt al poliţiei, Mubarez Attal, care a precizat însă că ar exista 36 de răniţi.

Potrivit lui Attaullah Khogyani, atacul a fost comis cu „explozibili care au fost plasaţi în interiorul moscheii”, situate în satul Jaw Dara, din districtul Haska Mina. Alte surse, printre care şi una din rândul talibanilor, au evocat posibilitatea unui atac cu mortier.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Atentat într-o moschee din Afganistan: Cel puţin 28 de morţi şi 55 de răniţi. „Cifrele au crescut la 28 de morţi şi 55 de răniţi, toţi credincioşi”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernatorului din provincia Nangarhar, Attaullah Khogyani, care a vorbit iniţial de „circa 20 de morţi”.

„Explozibili care au fost plasaţi în interiorul moscheii au fost detonaţi”, a afirmat el.

Un medic de la spitalul din Haska Mina, localitatea în care s-a produs explozia, a declarat că circa 32 de cadavre şi peste 50 de răniţi au fost aduşi în această unitate. „Ambulanţele noastre sunt la locul atacului pentru a aduce răniţi”, a adăugat el.

Niciun grup nu a revendicat până acum atentatul. Talibanii şi gruparea Stat Islamic, care sunt în conflict, s-au implantat în Nangarhar, provincie frontalieră cu Pakistanul. Districtul Haska Mina, numit şi Deh Bala, este apropiat de frontieră.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Nangarhar, Mubarez Attal, a comunicat anterior un bilanţ de 17 morţi şi 40 de răniţi.

„A fost o explozie puternică”, a povestit pentru AFP Haji Amanat Khan, care locuieşte în zonă. „Acoperişul moscheii s-a prăbuşit în urma exploziei”, a adăugat el.

Joi, un raport al ONU a acuzat un număr de victime „fără precedent” de peste un deceniu în al treilea trimestru al anului, Afganistanul continuând să fie afectat de o violenţă „total inacceptabilă”.

Între 1 iulie şi 30 septembrie, Misiunea ONU în Afganistan a înregistrat 1.174 de morţi şi 3.139 de răniţi în rândul civililor, potrivit raportului său trimestrial.

Luna iulie, în care s-au înregistrat 425 de morţi, a fost cea mai sângeroasă din ultimul deceniu.


loading...