Un nou caz de dopaj zguduie sportul românesc! O medaliată cu bronz la Mondialele de scrimă, depistată pozitiv la ostarină

Maria Boldor (26 de ani), medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale de scrimă din 2022, în proba de floretă, a fost depistată pozitiv la proba A cu ostarină, substanța la care a fost găsit dopat și Lucian Bute în 2016. Ostarina este un steroid anabolizant interzis de WADA în 2008. 

26 ian. 2023, 12:37
Un nou caz de dopaj zguduie sportul românesc! O medaliată cu bronz la Mondialele de scrimă, depistată pozitiv la ostarină
Un nou caz de dopaj zguduie sportul românesc! O medaliată cu bronz la Mondialele de scrimă, depistată pozitiv la ostarină

Un nou caz de dopaj zguduie sportul românesc! Maria Boldor a fost depistată pozitiv la un control din luna decembrie comandat de ANAD, iar acum se află în suspendare provizorie care a început de pe 11 ianuarie 2023, scrie ProSport.

Maria Boldor a picat testul la proba A, iar surse din cadrul ANAD au confirmat pentru GSP acest caz și au dezvăluit că substanța folosită este ostarină, un steroid anabolizant care se ia pe care orală, substanță considerată de trei ori mai puternică decât testosteronul: „Proba A este pozitivă, acum a cerut reanalizare probei. Ne-a surprins pe toți, nu cred să fi făcut așa ceva, în scrimă dopajul nu ajută”.

„Ostarina este o substanță nespecifică, încadrată la secțiune de steroizi anabolici androgeni, iar efectul este anabolizant. Cazul este în curs de gestionare, iar noi suntem autoritatea de gestionare a rezultatelor. A fost în planul nostru de control doping, era și acest control doping în afara competiției”, a spus Gabriela Andreiașu, președinte ANAD.

Citeşte şi: După Simona Halep, un nou caz de dopaj zguduie sportul românesc. O mare campioană s-a retras după ce a fost prinsă dopată!

Sportiva legitimată la CSA Steaua ocupă locul 18 în ierarhia mondială și primul său rezultat major a fost la CM de anul trecut. Nu este primul caz de doping în familia Boldor. Sora Mariei, Alexandra, care practică și ea scrima, dar nu la același nivel,  a fost depistată anul trecut în cadrul unei competiții pozitivă la cocaină și a primit o suspendare de patru ani, pentru că este o substanță de abuz.

Citeşte şi: Simona Halep poate scăpa de acuzaţiile de dopaj. Artificiul găsit de avocaţi pentru nevinovăţia campioanei noastre

Ostarina este un steroid anabolizant, interzis de WADA în 2008. Este administrat pe cale orală și e utilizat pentru dezvoltarea masei musculare sau pentru recuperarea rapidă a masei musculare pierdute după o perioadă de inactivitate.  În mai 2016, Lucian Bute a fost și el prins dopat cu aceeași substanță.