Un nou caz de variola maimuţei în România. Bilanţul a ajuns la 21 de infectări

Ministerul Sănătăţii anunţă un nou caz de variola maimuței confirmat în România. Bilanţul oficial al autorităţilor a ajuns la 21 de cazuri în ţara noastră.

29 iul. 2022, 15:37
Un nou caz de variola maimuţei în România. Bilanţul a ajuns la 21 de infectări

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România, anunţă Ministerul Sănătăţii. 

Este vorba despre un bărbat de 51 de ani din Giurgiu. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare la domiciliu.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 21 de pacienți.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, despre variola maimuţei: Vaccinarea nu este recomandată ca şi vaccinare de masă

 

Şeful OMS recomandă reducerea partenerilor sexuali pentru a evita infectarea cu variola maimuţei

Comisarul european însărcinat cu Sănătatea şi Securitatea Alimentară, Stella Kyriakides, a îndemnat, miercuri, cele 27 de state membre să îşi intensifice eforturile pentru a combate focarele din UE, pe care ea le-a numit ”epicentrul cazurilor depistate”.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că 98% dintre cazurile de variola maimuţei depistate de la apariţia focarelor în luna mai au fost în rândul bărbaţilor homosexuali, bisexuali şi altor bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi. El a cerut celor expuşi riscului să ia măsuri pentru a se proteja.

”Acest lucru înseamnă să faci alegeri sigure pentru tine şi ceilalţi, pentru bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi. Astfel, este inclusă, pentru moment, reducerea numărului de parteneri sexuali”, a subliniat el.

Citeşte şi: Variola maimuţei, declarată de OMS „urgenţă sanitară globală”. Reacţia Comisiei Europene

Persoanele infecţioase ar trebui să se izoleze şi să evite adunările care implică contact fizic apropiat, iar oamenii ar trebui să obţină informaţii cu privire la orice partener sexual nou în cazul în care, a mai spus şeful OMS.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA nu a sugerat că bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi îşi reduc numărul partenerilor sexuali, ci doar că evite contactul piele pe piele cu persoanele care au o erupţie care ar putea fi variola maimuţei.

Oficialii OMS au subliniat că variola maimuţei poate infecta pe oricine se află în contact strâns cu o persoană infectată sau cu îmbrăcămintea sau lenjeriile de pat contaminate.

OMS a avertizat că boala ar putea fi mai gravă în rândul populaţiei vulnerabile, precum copiii sau femeile însărcinate.

”Ştim foarte clar că unul dintre principalele moduri de expunere pentru această boală particulară este contactul direct, contactul apropiat, contactul piele cu piele, posibil chiar contactul faţă în faţă, expunerea la stropi sau virusuri care pot fi în gură”, a declarat doctorul Rosamund Lewis, responsabilul tehnic al OMS pentru variola maimuţei.