Alexandru Rafila, despre variola maimuţei: Vaccinarea nu este recomandată ca şi vaccinare de masă

OMS a declarat sâmbătă focarul de variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, dar Rafila nu crede că este cazul să fie anunţată o nouă pandemie.

27 iul. 2022, 23:19
Alexandru Rafila, despre variola maimuţei: Vaccinarea nu este recomandată ca şi vaccinare de masă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că nu este recomandată vaccinarea în masă pentru variola maimuţei şi este de părere că nu este cazul să fie declarată pendemie pentru această boală, aceasta fiind doar o urgenţă se sănătate publică la nivel global.

Alexandru Rafila a anunţat, miercuri seară, la Digi24, că nu există un vaccin pentru variola maimuţei, ci doar pentru variolă. ”Vaccinarea nu este recomandată ca şi vaccinare de masă. Noi nici nu avem la dispoziţie cantităţi mari de vaccin. Există un vaccin împotriva variolei, nu împotriva variolei maimuţei. Este o formă mai uşoară a variolei, dacă vreţi, care s-a transmis doar accidental de la animal la om şi acum s-a constatat şi o transmitere inter-umană. Vaccinarea este strict limitată la contracţii extrem de apropiaţi ai unei persoane infectate. Cred că prin comportament preventiv această infecţie poate fi perfect controlată şi dovada este că sunt ţări – în România avem 20 de cazuri – deci un număr mic de cazuri, dacă comparăm cu  SUA sau cu Marea Britanie, chiar dacă au populaţii mai mari. Când discuţi de mii de cazuri este clar că acolo comportamentele la risc sunt mai numeroase”, a declarat Rafila.

Alexandru Rafila: „Nu cred că vom mai ajunge la lockdown în România!”

Ministrul Sănătăţii a adăugat că nu este cazul să fie declarată pandemie în cazul variolei maimuţei. ”Nu cred că este cazul să declari pandemie. Discutăm de o urgenţă de sănătate publică la nivel global, dar până lan urmă OMS are un rol consultativ, statele membre iau deciziile pe care le consideră ele necesare. Nu e absolut nimic impus”, a adăugat Rafila.

OMS: Peste 18.000 de cazuri de variola maimuţei raportate la nivel global în 78 de ţări, majoritatea în Europa

Peste 18.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate la nivel mondial în 78 de ţări, majoritatea fiind în Europa, a anunţat, miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează Reuters.

OMS a declarat sâmbătă focarul de variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală. ”Acesta este un focar care poate fi oprit… cel mai bun mod este prin reducerea riscului de expunere. Asta înseamnă să faci alegeri sigure pentru tine şi pentru ceilalţi”, a declarat Tedros într-o conferinţă de presă, la Geneva.

Variola maimuţei (”monkeypox) este în curs de a fi redenumită, pentru a evita ca numele să fie folosit drept ”armă” sau într-un mod rasist, a declarat Mike Ryan, directorul pentru urgenţe al OMS.
Până în prezent, au fost raportate 98% din cazurile din afara ţărilor din Africa unde virusul este endemic, potrivit OMS.Agenţia ONU recomandă vaccinarea grupurilor cu risc ridicat. El a avertizat că este nevoie de câteva săptămâni după administrarea celei de-a doua doze de vaccin pentru a obţine protecţie deplină, astfel, oamenii ar trebui să ia alte măsuri de precauţie până la acel moment.

Variola maimuţei, declarată de OMS „urgenţă sanitară globală”. Reacţia Comisiei Europene
În general, boala provoacă simptome uşoare până la moderate, inclusiv febră, oboseală şi leziuni dureroase ale pielii care dispar în câteva săptămâni.

Tedros a spus că sunt disponibile aproximativ 16 milioane de doze de vaccin aprobat, dar numai în vrac, aşa că va dura câteva luni pentru a le introduce sub formă de flacoane.

OMS îndeamnă ţările care au stocuri să împartă vaccinul, în contextul în care aprovizionarea este limitată, a adăugat el.