Un nou cutremur a zdruncinat România, vineri seară! A fost resimțit în mai multe orașe din țară

România a fost zdruncinată de un nou cutremur! Un seism cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter s-a produs vineri seară, în zona seismică Vrancea.

04 aug. 2023, 18:38
Un nou cutremur a zdruncinat România, vineri seară! A fost resimțit în mai multe orașe din țară

Un nou cutremur a zdruncinat România, vineri seară! Institutul Național de Dezvoltare-Cercetare pentru Fizica Pământului a anunțat că acest nou cutremur a avut loc la ora 17:55:45 (ora locală a României), la adâncimea de 117.8 km.

Citește și Cutremur după cutremur în România! Un nou seism a zguduit pământul în județul Gorj

Un nou cutremur a zdruncinat România, vineri seară!

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 46km V de Focsani, 53km N de Buzau, 70km SE de Sfantu-Gheorghe, 77km E de Brasov, 85km NE de Ploiesti.

În ultimele zile, în zona seismică Vrancea au fost înregistrate mișcări tectonice.  În ziua de 01 august, la ora 10:41:25 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 78.8 km, transmite INFP.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km V de Focsani, 67 km E de Sfantu-Gheorghe, 69km N de Buzau, 81 km E de Brasov, 92 km S de Bacau, 95 km SV de Barlad”, se arată în postarea INFP.

Un cutremur cu magnitudine 4,2 s-a produs duminica dimineaţă, în zona Vrancea.

„În ziua de 30.07.2023, 07:20:07 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 121.1 km”, conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP.

Cutremurul s-a produs la 38 km vest de Focşani, 64 km nord de Buzău, 72 km est de Sfântu-Gheorghe, 84 km est de Bralov, 95 km sud-vest de Bârlad, 95 km sud de Bacău.

Seismologul Mihai Diaconescu are vești proaste după cutremurele în serie: „În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”

„În mod sigur o să avem noi cutremure. În momentul în care nu vor mai exista cutremure, pământul devine o planetă moartă.  Treaba cu așezarea plăcilor tectonice este puțin cam exagerată. Plăcile litosferice au fost deranjate din echilibrul în care se aflau de cele două cutremure majore din Turcia de 7,8 și 7,5 magnitudine, dar și de adâncimea la care s-au produs.

Aceste cutremure din Turcia au generat un val de cutremure în special în Marea Mediterană, Cipru, și Creta.

În ultima perioadă m-am preocupat să găsesc o legătură între zona Târgu Jiu și lanțul de cutremure din Marea Mediterană. Vrancea este exclus să fie influențată de cutremurele din Turcia pentru că ar trebui să fie influențată de o propagare din Marea Neagră sau Dobrogea ca să poată ajungă în Vrancea, dar așa ceva nu este pus în evidență. În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare, pentru că au trecut câțiva zeci de ani de când s-a produs un cutremur de peste 7 grade acolo. După cum am studiat, la 30, 40 de ani, se produce un cutremur mare. Nu s-au mai înregistrat cutremure peste 7 grade de peste 30 de ani”, a spus seismologul după roiul de cutremure din Oltenia.

Citește și Cutremur cu magnitudinea 4,1 grade, în Vrancea. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe