Un nou cutremur a zguduit județul Gorj. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe

Un nou cutremur a zguduit județul Gorj miercuri dimineață. Seismul cu magnitudinea 2,7 a avut loc la ora 04.26 și s-a produs la o adâncime de 15 kilometri.

17 mai 2023, 08:53
Un nou cutremur a zguduit județul Gorj. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe

Un nou cutremur a zguduit județul Gorj. Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că în această dimineaţă, a avut loc un nou cutremur în județul Gorj.

Citește și Cutremur cu magnitudine peste 4 în urmă cu puţin timp. Se aşteaptă replici în această noapte

Un nou cutremur a zguduit județul Gorj

Seismul cu magnitudinea de 2,7 grade pe Richter s-a produs la ora 04.26, la adâncimea de 15 kilometri.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Târgu Jiu (20 km), Drobeta-Turnu Severin (65 km), Hunedoara (68 km), Deva (83 km), Reșița (93 km).

Este al 11-lea cutremur ce s-a produs în zona Olteniei, județul Gorj, de la începutul lunii mai.

Cele mai puternice seisme din această regiune au avut loc la începutul acestui an, pe 13 februarie 2023 – seism de 5,2 și 14 februarie 2023 – seism de 5,7. Două cutremure de suprafață cu magnitudini locale de peste 5 grade pe scara Richter, însoțite de numeroase replici, s-au produs luni și marți în Oltenia, producând pagube locale, în special în județul Gorj. De atunci, peste 2.100 de cutremure s-au produs după activarea acestei zone noi de seismicitate, potrivit INFP. Cel din 14 februarie, de magnitudine 5,7 a fost cel mai puternic cutremur din ultimele două secole din această zonă din sud-vestul României, au anunțat seismologii.

Gheorghe Mărmureanu, anunţul care dă fiori: „Și înainte de cutremurul din 77 a avut loc un cutremur în Gorj”

Gheorghe Mărmureanu a analizat cutremurul din Gorj. Un cutremur de magnitudine 5,2 pe scara Richter a lovit, luni după-amiază, în sudul României, și a fost urmat de o replică, de o intensitate de 3 grade pe scara Richter. Seismul, înregistrat în Gorj, a putut fi resimțit și în Târgu Jiu, Craiova, Timișoara și Sibiu.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu susține că „zona Târgu Jiu este cunoscută drept o zonă seismică”, în sensul că se produc des cutremure, însă intensitatea acestora nu depășește pragul de 4-5 grade pe scara Richter. Specialistul a vorbit chiar din propria experiență

„Am fost într-un sat de lângă Târgu Cărbunești și au avut loc vreo 20 de cutremure pe parcursul a două luni. Unele case au fost avariate, iar unii locuitori s-au speriat și au ales să părăsească localitatea”, a povestit Mărmureanu, pentru Libertatea.

De asemenea, el susține că nu există vreo legătură între zona seismică Gorj și Vrancea. „Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj. Dar nu a fost cel care să provoace Vrancea.”

România nu poate fi afectată de cutremurele din Turcia
Românii s-au arătat extrem de îngrijorați de cutremur, pe fondul tragediei din Turcia, de săptămâna trecută. În acest context, Gheorghe Mărmureanu a dat asigurări cum că țara noastră nu poate fi afectată de mișcările tectonice de acolo.

„Nu există motive de îngrijorare. Sigur că seismele din Turcia ne-au produs stări de stres, dar nu e cazul. Nu poate fi nicio legătură între activitatea seismică de la noi și ce se întâmplă în Turcia. Niciodată Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România și am urmărit cel puțin 200 de ani din istoria aceasta a cutremurelor”, a spus Mărmureanu.

Singura zonă seismică din România care poate produce îngrijorări rămâne Vrancea. Fiind epicentrul României, acolo este o zonă activă constant, în care uneori se produc și cutremure în paralel. Activitatea seismică este documentată încă din Evul Mediu, din vremea lui Ștefan cel Mare, potrivit seismologului.

Citește și Bucată de tencuială căzută din tavan printre elevi într-o școală din Tg. Jiu, afectată de cutremurele din acest an