Un nou cutremur în Gorj, al patrulea din regiune în două zile. Ce magnitudine a avut şi cum s-a simţit

Un cutremur cu magnitudinea de 4,3 a avut loc, vineri seară, în Gorj, la o adâncime de 15 kilometri. Este al patrulea seism din regiune în două zile.

10 nov. 2023, 20:11
Un nou cutremur în Gorj, al patrulea din regiune în două zile. Ce magnitudine a avut şi cum s-a simţit
Un nou cutremur în Gorj, al patrulea din regiune în două zile. Ce magnitudine a avut şi cum s-a simţit

Un nou cutremur în Gorj, al patrulea din regiune în două zile. „În ziua de 10.11.2023, 19:48:21 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.3, la adâncimea de 15 km”, informează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citeşte şi: Un nou cutremur major. Gheorghe Mărmureanu îi linişteşte pe români: „Nu urmează ceva mai rău”

Cutremurul s-a produs la 14km NV de Targu Jiu, 68km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70km S de Hunedoara, 85km S de Deva, 96km V de Ramnicu Valcea. De ieri până azi, au fost patru în regiunea Oltenia, Gorj. Joi, au fost trei cutremure în Gorj, două de 2,2 și unul cu magnitudinea 2,4. De asemenea, pe 21 august au fost două cutremure în Gorj, unul după altul, la 20 de minute distanță, dintre care unul a avut magnitudinea 4,5. Pe 13 februarie 2023, în Gorj s-a produs un cutremur cu magnitudine 5.2, iar de atunci judeţul a fost zguduit de mii de cutremure de mai mică magnitudune.

Citeşte şi: Ce să faci în cazul unui cutremur produs noaptea. Sfaturile lui Gheorghe Mărmureanu

Ce să faci în cazul unui cutremur produs noaptea

„În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte. Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața. Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește. A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă. Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul castrofal are loc cam la 100 de ani. Dar, se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”, a spus Gheorghe Mărmureanu.