Un nou cutremur în Gorj. Ce magnitudine a avut seismul

Oltenia a devenit cea mai activă zonă seismică din România, cutremurul cu magnitudine peste 5 fiind urmat de sute de replici.

14 mart. 2023, 14:40
Un nou cutremur în Gorj. Ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur cu magnitudinea 2,6 s-a produs, marți, la ora 13:53:29 (ora locală a României) în Oltenia, Gorj. Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la o adâncime de 15km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 18km NV de Targu Jiu, 65km S de Hunedoara, 75km NE de Drobeta-Turnu Severin, 79km S de Deva, 93km V de Ramnicu Valcea.

Cutremur după cutremur în România! Două seisme au avut loc, în două zone diferite ale țării, la un interval de câteva minute
Un cutremur cu magnitudinea 4,1 s-a produs, duminică seară, în judeţul Buzău. ”În ziua de 12.03.2023, 19:44:22 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 140 km”, a transmis INFP.

Sursa citată a precizat că seismul s-a produs la 52 km SE de Sfântu-Gheorghe, 57 km E de Braşov, 62km NV de Buzău, 66 km V de Focsani, 76 km N de Ploieşti.

Este al doilea cutremur înregistrat duminică în Buzău.  Primul s-a produs la ora 13:49:23 (ora României), la adâncimea de 124.9 km şi a avut a avut magnitudinea ML 3.4.

Cutremur de peste 4 grade pe scara Richter produs în Buzău. Unde s-a simţit

Un alt cutremur, de 3,6, s-a înregistrat duminicăm în judeţul Gorj.  ”În ziua de 12 Martie 2023, la ora 14:15:09 (ora locală a României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 16 km”, a transmis, duminică, INFP.

Sursa citată a precizat că seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 14 km NV de Târgu Jiu, 69 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70 km S de Hunedoara, 84 km S de Deva, 94 km V de Râmnicu Vâlcea.

Un specialist în cadrul Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP) a afirmat că numărul cutremurelor din zona Gorj descreşte, dar, în schimb, magnitudinea acestora nu descreşte atât de mult. El a precizat că specialiştii se aşteaptă ca şi în următoarele săptămâni să fie cutremure destul de multe în zona respectivă, sperând să nu depăşească magnitudinea de 5.

“Dacă ne uităm cel mai bine, totuşi, pentru cutremure mai mari, care sunt prioritatea noastră, cutremure peste 2 ca şi magnitudine, oricum, putem să vedem şi în acest grafic că numărul lor descreşte, în schimb, magnitudinea lor nu descreşte atât de mult. Sigur, a fost şocul principal de 5,7, care a urmat unui cutremur de 5,2. Am avut şi în această dimineaţă un cutremur de 3,9. Clar, ne aşteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe. Sperăm că nu cu magnitudini peste 5 în această zonă”, a declarat specialistul INFP.

El a precizat că în zona Gorj s-au înregistrat, de-a lungul anilor, mai multe cutremure, dar nu atât de puternice ca acela de săptămâna trecută, de 5,7.