Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut şi unde s-a simţit

În luna septembrie a acestui an, în România au avut loc alte 17 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2.

27 sept. 2022, 06:36
Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut şi unde s-a simţit

Un alt cutremur cu magnitudinea 2.8 s-a produs luni, în Transilvania, Covasna, la ora 16:49:51 (ora locală a României). Seismul s-a înregistrat la adâncimea de 103 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41km NE de Brasov, 99km N de Ploiesti, 103km SV de Bacau, 144km NE de Pitesti, 148km E de Sibiu, 156km N de Bucuresti, 161km V de Galati, 163km NV de Braila, 188km SV de Iasi, 215km SE de Cluj-Napoca.

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a revizuit în creştere la 3,9 pe Richter magnitudinea cutremurului produs sâmbătă după-amiaza, la ora locală 14:57, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Cutremur puternic în zona Vrancea. Peste 15 seisme în luna septembrie!
Potrivit datelor revizuite de seismologi, cutremurul s-a înregistrat la adâncimea de 121 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 72 kilometri este de Braşov, 75 km nord-est de Ploieşti, 118 km vest de Brăila, 119 km sud de Bacău, 120 km vest de Galaţi şi 126 km nord de Bucureşti.

În luna septembrie a acestui an, în România au avut loc 17 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2

În România, au loc frecvent cutremure de pământ. Țara noastră are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6- 7 grade pe scara Richter.

Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Cutremur puternic, urmat de o replică mare. Oamenii au ieşit alergând din clădirile care se legănau
Cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade şi în Sudul Iranului

Un cutremur moderat, cu magnitudinea mb de 5,1 grade (magnitudinea locala 5,1), s-a produs in ziua de duminica, 25 septembrie, in Sudul Iranului.in UTC (ora locala 182h55min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Centrul Seismologic Iranian din cadrul Institutului de Geofizica al Universitatii din Teheran, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in provincia Hormozgan din Sudul Iranului, la Nord de stramtoarea Hormuz.

Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea mb de 5,1 grade (magnitudinea locala 5,1). Miscarea seismica a fost resimtita in localitatile iraniene din vecinatatea Stramtorii Hormuz, dar si in Emiratele Arabe Unite.