Un nou cutremur în România. Cum s-a simţit şi ce intensitate a avut

Un nou eveniment seismic a marcat dimineața zilei de 11 decembrie 2023 în România, în zona seismică Vrancea. După o serie de cutremure în zilele precedente, ultimul seism s-a produs la ora 4:00, având o magnitudine de 3,2, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

11 dec. 2023, 08:21
Un nou cutremur în România. Cum s-a simţit şi ce intensitate a avut
România, lovită în trei ore de trei cutremure!

Un nou cutremur în România. Deși considerat slab, seismul a avut o adâncime de 115,5 km și s-a resimțit în orașe precum Buzău, Focșani, Sf. Gheorghe, Brașov și Ploiești. Acesta se adaugă unui alt seism înregistrat în Vrancea în week-end, cu o magnitudine de 4,0 și adâncimea de 135,9 km.

Citeşte şi: La ce etaj ești cel mai protejat în caz de cutremur. Mitul combătut de profesorul universitar Radu Sorin Văcăreanu: „Există mai multe tipuri de colaps”

Într-un comunicat INFP, s-a menționat că activitatea seismică din această lună este remarcabilă, cu un total de opt cutremure raportate în doar 11 zile. În județul Gorj, în Oltenia, s-au înregistrat trei cutremure într-o perioadă de cinci ore pe 10 decembrie, cu magnitudini cuprinse între 2,1 și 2,7: „În ziua de 09 Decembrie 2023, la ora 19:08:27 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.0, la adâncimea de 135.9 km. Intensitate: II”.

Citeşte şi: Un nou cutremur major. Gheorghe Mărmureanu îi linişteşte pe români: „Nu urmează ceva mai rău”

Evenimentele recente au stârnit îngrijorări în rândul populației, cu atenția sporită acordată activității tectonice din această perioadă. Autoritățile monitorizează îndeaproape situația pentru a evalua impactul și pentru a lua măsuri preventive, în timp ce locuitorii rămân vigilenți în fața creșterii activității seismice.