Un nou cutremur puternic, resimţit în capitală. „Am avut impresia că eram pe un vapor care plutea pe apă”

Cutremur de magnitudinea 6,2 în largul departamentului Chiba, la est de Tokyo, resimţit în capitala niponă, anunţă marile agenţii de presă.

26 mai 2023, 15:42
Un nou cutremur puternic, resimţit în capitală. „Am avut impresia că eram pe un vapor care plutea pe apă”

Un cutremur de magnitudinea 6,2 a avut loc vineri seara în larg, în estul Japoniei, în apropiere de Tokyo, unde a fost resimţit, însă nu a declanşat o alertă de tsunami, anunţă Agenţia Meteorologică japoneză (JMA), relatează AFP.

Cutremurul a fost înregistrat vineri seara, la ora locală 19.03 (13.03, ora României), la o adâncime de 50 de kilometri, în apele Oceanului Pacific, în largul departamentului Chiba (est), potrivit JMA.

Cutremur în județul Vrancea, joi seară. Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine a avut
”Am avut impresia că eram pe un vapor care plutea pe apă, o balansare laterală care a durat peste 30 de secunde”, a declarat un prezentator al televiziunii naţonale NHK, la Chiba, unde cutremurul a fost resimţit puternic.

Imobile au fost zguduite şi la Tokyo, însă nu s-a detectat vreo anomalie la centralele nucleare din regiune, anunţă Autoritatea nucleară japoneză.

Cu câteva momente înainte de locuitorii capitalei să resimtă seismul, sistemul japonez de aleră prealabilă de cutremur le-a recomandat posturilor de televiziune să semnaleze un cutremur potenţial important.

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele de la Arad: „Sunt de suprafaţă, care zdruncină mai puternic clădirile”
La începutul lui mai, un seism de magnitudinea 6,3 a avut loc în regiunea Ishikawa (centru), soldat cu 49 de răniţi. Japonia este bântuită în continuare de puternicul cutremur de magnitudinea 9, în largul nord-estului arhipelagului, la 11 martie 2011, care a declanşat un tsunami soldat cu 18.500 de morţi şi dispăruţi.

Acest tsunami a provocat fuziunea a trei reactoare nucleare, la Centrala Nucleară Fukushima, cea mai gravă catastrofă postbelică în Japona şi cel mai grav accident nuclear de la cel din Cernobîl, în Ucraina, în 1986.

Cutremure au loc frevent în Japonia, care se află pe Centrua de Foc a Pacificului, un arc de activitate seismică intensă în Asia de Sud-Est şi bazinul Oceanului Pacific.

Japonia aplică reguli de construcţie foarte stricte, cu scopul de a se asigura că clădirile rezistă unor seisme puternice.

Un cutremur cu magnitudinea 7,1, revizuită de la 7,3 s-a produs la 24 aprilie 2023 în regiunea Insulelor Kermadec, în apropiere de Noua Zeelandă, la o adâncime de 10 kilometri, a anunţat Institutul american de seismologie (USGS). Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific a anunţat că riscul de tsunami provocat de cutremurul din regiunea Insulelor Kermadec a trecut.

* * *

Cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în anul 2023:

21 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în nordul Mării Molucelor, în apropiere de Indonezia, la o adâncime de 10 kilometri.
14 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a produs în largul coastelor nord-estice ale insulei indoneziene Java la ora 9:55 GMT, la o adâncime de 594 de kilometri sub fundul mării, la 96 de kilometri distanţă de oraşul costier Tuban. Agenţia indoneziană de meteorologie, climatologie şi geofizică (BMKG) a estimat magnitudinea la 6,6 şi o adâncime de 632 de kilometri. La rândul său, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), a indicat o magnitudine de 6,6 şi o adâncime de 592 de kilometri.
2 aprilie – Un cutremur puternic cu magnitudinea 7 a lovit nord-vestul Papua Noua Guinee, la 97 de kilometri de oraşul de coastă Wewak, la o adâncime de 62,6 kilometri.

21 martie – Un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs în nordul Afganistanului, fiind resimţit puternic şi în nordul Pakistanului vecin, la o adâncime de 194 kilometri, iar epicentrul său a fost localizat în lanţul muntos Hindukuş (Hindu Kush), lângă provincia Badakhshan, în nordul Afganistanului.
4 martie – Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în regiunea Insulele Kermadec din Noua Zeelandă, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), la o adâncime de 152 de kilometri.
3 martie – Vanuatu, un stat insular din Pacific, a declarat stare de urgenţă, după ce a fost lovit simultan de un nou ciclon şi de un cutremur cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc la ora 18:04 GMT, la zece kilometri adâncime în largul insulei Espiritu Santo şi la 82 de kilometri sud-vest de satul Port-Olry şi a fost urmat de o replică cu magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.

26 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a înregistrat în largul coastelor Papua Noua Guinee, la 29 de kilometri est-nord-est de oraşul Kandrian, la o adâncime de 38,2 kilometri, fără să fie lansată alertă de tsunami.
23 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,8 grade pe scara Richter a lovit estul Tadjikistanului. Seismul a avut loc la o adâncime de aproximativ 20,5 kilometri.
20 februarie – Două seisme puternice (6,4 şi 5,8) au zguduit din nou nordul Siriei şi provincia turcă Hatay (sud), cea mai afectată de cutremurul din 6 februarie care a făcut peste 45.000 de morţi în cele două ţări. În Turcia au fost cel puţin trei morţi, iar opt persoane au fost rănite de prăbuşirea unor clădiri deja avariate. În Siria, 47 de persoane au fost rănite la Alep, prinse într-o mişcare de panică în timp ce încercau să fugă.
17 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs în insulele Tanimbar din Indonezia, în provincia Maluku, la o adâncime de 97 de kilometri.
16 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs la ora 19:00 GMT, în Filipine, în largul insulei Masbate din centrul arhipelagului, la o adâncime de 20 kilometri, fără a fi raportate imediat victime sau pagube majore.
15 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs la ora 19:00 GMT, în centrul Filipinelor, în largul insulei Masbate, la o adâncime de 20 kilometri. Nu a existat nicio alertă de tsunami.
6 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep. Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS. Peste 50.000 de persoane au murit în Turcia şi Siria, potrivit unui bilanţ revizuit la sfârşitul lunii februarie. În Siria, numărul morţilor a ajuns la 5.951. Acestea au fost cele mai puternice cutremure care au lovit Turcia şi Siria în aproape un secol. În Turcia a fost decretat doliu naţional timp de şapte zile.
1 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs pe insula Mindanao din Filipine.

30 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură din nord-vestul Chinei. Epicentrul seismului a fost situat într-o zonă nepopulată, la o distanţă de circa 105 kilometri de cel mai apropiat oraş, Alaer.
26 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Insulelor Kermadec, un arhipelag situat în nordul Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale ori victime sau să emită o alertă de tsunami.
18 ianuarie – Un cutremur puternic cu magnitudinea 7 s-a produs în largul provinciei indoneziene Sulawesi de Nord, dar nu a existat vreun risc de tsunami. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 64 de kilometri, la 141 kilometri sud-est de oraşul Melonguane şi a fost resimţit şi în Insulele Moluce.
9 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 7,7 s-a produs în regiunea Tanimbar din Indonesia, la o adâncime de 97 de kilometri.