Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele de la Arad: „Sunt de suprafaţă, care zdruncină mai puternic clădirile”

Primul cutremur din Arad s-a produs luni, 22 mai, și a avut o magnitudine de 4,7 pe scara Richter. A fost urmat de 12 replici.

24 mai 2023, 08:53
Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele de la Arad: „Sunt de suprafaţă, care zdruncină mai puternic clădirile”

Un cutremur semnificativ a avut loc marți seara în zona Aradului. Este a doua seara în care se înregistrază un astfel de seism. Au urmat 4 replici pe parcursul nopții.

Cutremurul de seara trecută, din Arad, a șocat din nou. A avut o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter și a fost urmat de mai multe replici. Contactat de reporterii Playtech Știri, vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre acest eveniment extrem de îngrijorător, dar și despre ce va urma de acum înainte.

Gheorghe Mărmureanu a subliniat faptul că nu este un motiv de îngrijorare, deși a avut aproape 5 grade pe scara Richter. Deși mulți au ieșit din case de teamă, seismologul spune că nu ar fi trebuit să se panicheze, pentru că o clădire se va prăbuși doar la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter.

Val de cutremure în România. INFP, anunţ alarmant: „Trebuie să ne obişnuim, au legătură cu Turcia”

„Nu e prima dată când au loc cutremure în această zonă. Aici se înregistrează însă doar cutremure de suprafață, care, da, într-adevăr, zdruncină mai puternic clădirile, iar oamenii sunt tentați să iasă afară din casă. A fost însă un cutremur de aproape 5 grade pe scara Richter.

Să nu uităm însă că blocurile și casele se prăbușesc doar la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter, deci, acestea, de 5 grade, nu reprezintă un pericol. Au mai fost probleme însă în zona asta, în urmă cu vreo 40 de ani”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Playtech Știri.

Specialistul a ținut să îi liniștească pe cei din Arad. Astfel, le-a transmis locuitorilor că vor mai fi replici și seisme de cel mult 5 grade, dar nu se poate vorbi despre unul devastator.

Cât despre sunetul ciudat, despre care arădenii au vorbit, specialistul spune că este, de fapt, zgomotul produs de scoarța terestră, care se rupe. Seismologul a dezvăluit și care sunt zonele ce vor fi afectate de cutremure puternice în următoarea perioadă. Astfel, cum bine știm, Vrancea rămâne zona cea mai periculoasă, unde are loc un seism mare la 70-80 de ani. Astfel, următorul ar putea lovi chiar în anul 2040, dar există și cutremure ce nu pot fi preconizate, așa cum a fost cel din 1977.

VIDEO Cutremur după cutremur în România, s-au simţit puternic: „Au ieşit toţi vecinii de frică, eu credeam ca îi de la băutură”. Se schimba harta seismică, Vrancea a intrat în hibernare

„Pericolul în România vine doar din zona Vrancea, acolo apare câte un cutremur devastator, cam la 70-80 de ani. Am avut unul, la 1940, de peste 7 grade, ar fi trebuit să fie un altul, în 2040, dar a apărut între timp și cel din 4 martie 1977, care nu era preconizat.

A fost o situație paradoxală, care, nouă, specialiștilor în domeniu, ne-a dat toate socotelile peste cap. După cutremurul din 1940, foarte multe clădiri din București au rămas într-un picior. Ce nu a apucat să distrugă acel seism, a terminat cel din 1977, de aceea s-au dărâmat acele clădiri vechi, la 4 martie”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu.