Un nou focar de PPA confirmat în Vrancea, după ce patru mistreţi au fost găsiţi morţi

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat, joi, după ce probele prelevate de la patru mistreţi găsiţi morţi într-o zonă situată la limita între judeţele Vrancea şi Buzău, trimise spre analiză către laboratorul de la Bucureşti, s-au dovedit a fi pozitive, au informat reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea.

RomaniaTV.net
04 apr. 2019, 12:37
Un nou focar de PPA confirmat în Vrancea, după ce patru mistreţi au fost găsiţi morţi

„Prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată în probele prelevate de la patru cadavre de mistreţi descoperite pe raza fondului de vânătoare 12 Trestieni, în judeţul Vrancea, într-o zonă situată la limita între judeţele Buzău şi Vrancea. Suspiciunea, emisă la data de 02.04.2019 în urma rezultatului buletinului de analiză eliberat de către LSVSA Vrancea, a fost confirmată de către IDSA Bucureşti, în data de 04.04.2019”, se arată într-un comunicat al DSVSA Vrancea.

Potrivit instituţiei sanitar-veterinare, zona a fost imediat dezinfectată şi carcasele au fost distruse, prin îngropare.

În cursul zilei de joi, a fost convocată o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Vrancea, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii, printre care vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire şi reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare şi a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

De asemenea, toţi porcii domestici din zonele infectate trebuie să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la niciun produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploataţie.

Acesta este cel de-al patrulea focar de PPS confirmat în Vrancea. În luna octombrie a anului trecut pesta porcină a fost confirmată într-o gospodărie din Homocea, iar în luna decembrie într-o gospodărie din localitatea Gugeşti. La începutul lunii ianuarie, a fost confirmat un al treilea focar de PPA, într-o gospodărie din satul Dragosloveni, comuna Dumbrăveni. Ultimul focar de PPA din Vrancea a fost închis în urmă cu circa două luni.