Un nou focar de război în spaţiul ex-sovietic: Focuri de armă între Tadjikistan şi Kârgâzstan!

Schimb de focuri între armata Tadjikistanului și cea a Kârgâzstanului: un militar a fost rănit și este în stare gravă

13 apr. 2022, 15:31
Un nou focar de război în spaţiul ex-sovietic: Focuri de armă între Tadjikistan şi Kârgâzstan!

Tensiuni la granița dintre Tadjikistan și Kârgâzstan! Un nou conflict militar amenință securitatea regională din Asia, după războiul dintre Armenia și Azerbaidjan. Polițiștii de frontieră kârgâzi și tadjici au făcut schimb de focuri la graniță, marți seară.

Nicolae Ciucă, anunţ îngrijorător pentru români: „Trebuie să fim pregătiţi pentru o criză de durată şi pentru situaţia în care această criză se va extinde mai aproape de graniţa noastră”
Soldații celor două țări au tras cu armele marți, 12 aprilie. Conform relatărilor din mass-media de limbă rusă, la ora locală 21:17, la graniță a izbucnit un schimb de focuri. Lupta a durat aproximativ 30 de minute. În timpul schimbului de focuri, unul dintre militari a fost rănit, acesta fiind acum în stare gravă.

După aceea, militarii tadjici au început să bombardeze cu mortiere satul Dostuk. Bombardamentele au încetat la ora locală 22:15, după care au fost reluate negocierile.

Comandantul armatei britanice avertizează că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi ani de zile: „Rezultatul imediat este un impas tactic în Donbas”
Cu toate acestea, militarii din Kârgâzstan și Tadjikistan au convenit să retragă forțe suplimentare de la graniță, la locul încăierărilor.

Încleștare sângeroasă între grăniceri
Cel puțin 2 kârgâzstani, un civil și un polițist de frontieră, au fost răniți în incidentul armat la frontiera kirgâz-tadjik din 12 aprilie, a informat Ministerul Sănătății.  554 de persoane au fost evacuate în districtul Leilek și 154 în districtul Batken din Kârgâzstan. 53 au fost bărbați, 246 femei și 345 copii. Alți 17.799 de kârgâzstani s-au autoevacuat. 18.507 de persoane din regiunea Batken au fost evacuate marți seară. După ce atacul trupelor tadjice a început, 50 de locuitori s-au întors la casele lor.