COD RUTIER 2024. Un nou indicator rutier pune şoferii în impas. Care este semnificația sa și ce trebuie să faci când îl întâlnești

A apărut un nou indicator rutier. În Europa, diversitatea semnelor de circulație e vastă, iar mulți șoferi se confruntă cu necunoașterea semnificației acestora.
Alina Costache
14 ian. 2024, 13:28
COD RUTIER 2024. Un nou indicator rutier pune şoferii în impas. Care este semnificația sa și ce trebuie să faci când îl întâlnești
Un nou indicator rutier care-i va pune la încercare pe șoferi

Când ne deplasăm cu mașina în alte țări este esențial să ne familiarizăm cu regulile și semnele specifice fiecărei țări. Neînțelegerea acestor reguli și indicatoare poate avea consecințe serioase, inclusiv amenzi, cum ar fi cele aplicate pentru acest nou indicator cu romb alb pe fundal albastru.

Semnele de circulație sunt cruciale la volan. Studiile arată că șoferii întâmpină dificultăți în înțelegerea informațiilor vitale de pe semnele rutiere. De exemplu, în Germania, există semne destul de rare, cum ar fi cel cu un punct roșu sau cel cu trei săgeți albe și o linie, care sunt greu de recunoscut.

Citește și: Școala de șoferi în 2024! Cât durează să iei permisul de conducere categoria B

În Marea Britanie, patru din cinci șoferi nu pot identifica semnul rutier cu un cerc negru pe un fundal galben.

Un nou indicator rutier a fost introdus recent în Franța. Acesta este un romb alb pe un fundal albastru. Acest semn va apărea în curând pe autostrăzile din toată țara și a fost deja observat în apropierea orașelor Luon, Grenoble, Strasbourg, Rennes, Nantes și în zona Parisului.

Acest indicator indică benzi speciale pe care nu toți șoferii le pot utiliza. Benzile marcate cu un diamant sunt rezervate taxiurilor, autobuzelor și altor mijloace de transport public. Aceste benzi speciale pot fi utilizate și de mașinile electrice și de vehiculele care transportă mai mult de două persoane.

Utilizarea incorectă a unei benzi marcate cu un romb alb pe un fundal albastru este sancționată cu amenzi de până la 135 de euro. În plus, vehiculele care încalcă aceste reguli sunt supravegheate de camere inteligente care înregistrează numărul exact de pasageri din mașină.

Citește și: Rabla 2024. Bani mai puţini pentru şoferii care casează maşinile vechi. Ecobonus colosal doar pentru maşini electrice

Motivul introducerii noului indicator și implicit al noii benzi este protecția mediului. Acest nou indicator rutier încurajează utilizarea în comun a vehiculelor și, prin urmare, reduce emisiile de CO2.

În Statele Unite și Canada, se găsesc, de asemenea, semne rutiere pentru vehicule ecologice și carpooling. În Germania, unele municipalități permit mașinilor electrice să circule pe benzile de autobuz.

Semnul de circulație care îi încurcă grav pe șoferi. Mulți conducători auto nu știu ce înseamnă acest indicator: „Atenție, intrăm într-un cerc”

Un semn de circulație montat în ultimii ani inclusiv pe străzile din București îi încurcă grav pe șoferi. Este vorba despre triunghiul roşu cu bulină neagră. Acest indicator a fost introdus în Codul Rutier după modelul mai multor ţări europene şi indică zonele cu risc ridicat de accidente.

Semnul de circulație montat în ultimii ani inclusiv pe străzile din București îi încurcă grav pe șoferi. Este vorba despre triunghiul roşu cu bulină neagră.

Citește și: Campania «Oprește Motorul!» modifică din nou Codul rutier. Staționarea cu motorul pornit, interzisă

Autoritățile au amplasat astfel de indicatoare în zone în care s-au înregistrat mai mult de trei accidente rutiere în decurs de un an având aceeași cauză.

De exemplu, în București au fost montate 34 de astfel de indicatoare rutiere de avertizare doar în ultimii 5 ani. Cu toate acestea, puțini șoferi cunosc semnificația lui.

Citește și: Schimbări în Codul Rutier. Noua obligație a șoferilor. Cine nu se supune riscă amenzi usturătoare

„Nu ai cum să ieși pe stradă fără a cunoaște semnificația indicatoarelor rutiere. Sunt elementele principale în baza cărora se desfășoară, în primul rând, traficul, siguranța traficului. Se întâmplă frecvent accidente, mare atenție, acccidente cu urmări tragice”, a declarat Sorin Ene, specialist conducere defensivă, la Digi 24.

A apărut în legislația națională încă din anul 2014, însă mulți dintre șoferi încă nu știu ce semnificație are indicatorul rutier de avertizare care este alcătuit dintr-un triunghi roșu, cu un punct negru în centru – „Zonă cu risc ridicat de accidente”. „Atenție, zonă cu întuneric”, au spus unii. Alții – „Cad pietre” sau „Oprirea motorului la semafor”, „Canalizare, groapă”, „Atenție, intrăm într-un cerc”.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Meseria bine plătită pe care nimeni nu vrea să o facă. Salariile pot ajunge și la 6000 de lei pe lună
Capital.ro
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii acasă? L-a ispitit grav!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
Sfinții CONSTANTIN și ELENA. Ce nume sărbătorim astăzi
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'