Un nou material magnetic, descoperit de cercetători

Un nou material magnetic, extrem de sensibil, care ar putea transforma hard drive-urile computerelor şi dispozitivele de stocare a energiei, a fost descoperit de experţi.

04 mart. 2014, 16:46
Un nou material magnetic, descoperit de cercetători

Metalul are nevoie doar de o mică schimbare a temperaturii pentru a-şi altera dramatic magnetismul – o proprietate extrem de folositoare în ingineria electronică, scrie BBC News.

„Niciun al material cunoscut de oameni nu poate face acest lucru. Are un efect imens”, a declarat Ivan Schuller, de la University of California din San Diego.

Materialul combină straturi subţirei de nichel şi de oxid de vanadium, creând o structură extrem de sensibilă la căldură. „Putem controla magnetismul prin temperatură, fără a aplica un câmp magnetic. În principiu, am putea să îl controlăm fără curent electric”, a mai spus prof. Schuller.

„La temperaturi scăzute, oxidul este izolant. La temperaturi înalte este un metal, iar între – devine acest material ciudat”, explică profesorul. Deşi este încă prea devreme pentru a spune cum va fi folosit, prof. Schuller crede că va putea fi utilizat în sistemele de memorie ale computerelor sau chiar în reţelele de electricitate, în cadrul transformatoarelor. Mai mult, materialul ar putea duce la inventarea unor noi tehnologii.