Un nou test pentru coronavirus urmează să fie dezvoltat în Israel. Va fi mult mai ieftin şi rapid decât testele de pe piaţă

Oamenii de ştiinţă din Israel lucrează la un teste pentru coronavirus ultra-rapid, care până în prezent a demonstrat o acurateţe de 95% pe sute de pacienţi testaţi. Aparatul are mărimea unei scrumiere este alimentat prin USB şi efectuează în doar o secundă, cu ajutorul luminii, o analiză a apei cu care pacientul a făcut gargară.

RomaniaTV.net
17 aug. 2020, 16:35
Un nou test pentru coronavirus urmează să fie dezvoltat în Israel. Va fi mult mai ieftin şi rapid decât testele de pe piaţă

Procedura de testare este simplă: pacienţii îşi clătesc gura cu 10 mililitri de apă de gură specială iar ulterior elimina apa într-un tub. Eşantionul este plasat într-un aparat care îl analizează şi raportează dacă se potriveşte cu profilul unui eşantion infectat cu COVID-19. Aparatul, numit SpectraLIT, nu necesită substanţe chimice şi nu sunt necesare abilităţi medicale pentru a opera cu el.

Citeşte şi: Noile simptome ale coronavirusului. Cine prezintă aceste semne are virusul activ în organism

„O sursă de lumină trece prin eşantion, o parte din lumină este absorbită, iar restul este capturată de senzori”, a declarat Eli Assoolin, directorul companiei Newsight, pentru The Times of Israel, potrivit Mediafax.

În funcţie de compoziţia sa, materia reflectă diferite semnături luminoase.Instrumentele de inteligenţă artificială au făcut posibil ca dezvoltatorii să stabilească cum arată semnătura pentru soluţia de gargară de la o persoană testată pozitiv cu coronavirus, spre deosebire de soluţia de gargară de la oricine altcineva.

Cel mai mare spital din Israel desfăşoară un studiu aflat aproximativ la jumătatea procesului de testare a 400 de persoane, medicii spunând că, dacă nivelul de precizie al testului continuă să fie la fel de bun, se aşteaptă ca acesta să devină disponibil la nivel mondial până la sfârşitul anului.

Oamenii de ştiinţă susţin că tehnologia pe care o dezvoltă poate înlocui testarea PCR, principala metodă de detectare a virusului, utilizată în prezent la nivel mondial. Testele PCR au o exactitate de aproximativ 80%. 

„Acest sistem este foarte rapid, ieftin şi pare sigur. Este potrivit pentru testare în masă, precum şi pentru testarea în aeroporturi, la casele de îngrijire medicală, şi chiar la domiciliu”, a declarat prof. Eli Schwartz, coordonatorul studiului şi directorul Centrului de Medicină Geografică Sheba.

Cercetătorii speră ca până la sfârşitul anului testul să fie disponibil pentru toatlă lumea. Tubul şi apa de gură specială, care vor fi date pacienţilor vor costa 25 de cenţi. Dezvoltatorii spun că au speranţa că, odată ce aparatele vor fi produse în masă, acestea vor fi disponibile pentru un preţ de 200 dolari.