Un nou tip de pensie pentru români a fost aprobat de Guvern. Cine va beneficia şi care sunt condiţiile

Guvernul României a aprobat proiectul de lege care instituie în ţara noastră un produs paneuropean de pensii personale. Regulamentul UE 2019/1238 privind Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP) a fost aprobat încă din luna martie.

29 oct. 2022, 08:53
Un nou tip de pensie pentru români a fost aprobat de Guvern. Cine va beneficia şi care sunt condiţiile

Un nou tip de pensie pentru români a fost aprobat de Guvern. Noul produs va fi facultativ şi se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitor. PEPP este separat de sistemul public de pensii din ţările membre UE şi de sistemele de pensii private din respectivele ţări, deci şi din România.

„Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre”, a transmis Guvernul României.

Citeşte şi: Premierul Nicolae Ciucă, detalii de ultim moment despre majorarea pensiilor. Anunţul mult-aşteptat de mediul de afaceri

Legea prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont naţional din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării pe motive de invaliditate, iar contribuţiile la PEPP sunt deductibile fiscal, se mai precizează într-un comunicat de presă al Executivului.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. În ce condiţii pot ieşi la pensie bărbaţii

PEPP este un produs de pensii portabil, datorită faptului că permite schimbarea reşedinţei participantului la PEPP într-un alt stat membru, fără ca acesta să fie nevoit să schimbe furnizorul de PEPP. Cetățenii UE vor putea, astfel, să-și exercite dreptul de a trăi şi munci în alt stat membru decât cel a cărui cetăţenie o au. PEPP vor parcurge un proces de înregistrare în care vor fi implicate autorităţi naţionale din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).