Noul acord UE a fost adoptat de 25 de state UE. Marea Britanie şi Cehia au refuzat să adere

Statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat luni seară un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar, a anunţat preşedintele UE.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 21:23
Noul acord UE a fost adoptat de 25 de state UE. Marea Britanie şi Cehia au refuzat să adere

Republica Cehă a refuzat luni seară în cadrul summitului european să adere pentru moment la noul pact bugetar pe care Europa vrea să-l încheie cu scopul de a întări disciplina bugetară comună, a declarat premierul suedez, transmite AFP.

„Toate statele şi-au manifestat intenţia de a adera la pactul bugetar cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe”, a declarat pentru presă Fredrik Reinfelt la finalul summitului european. Marea Britanie îşi anunţase deja refuzul de a semna.

Noul pact european referitor la disciplina bugetară este dificil de acceptat, în forma sa actuală, de către Cehia, ţară care nu este membră a zonei euro, a declarat premierul ceh Petr Necas la sosirea la summit-ul UE.

Necas a spus că are rezerve serioase, fiind dificil de acceptat ca ţări precum Republica Cehă să semneze un astfel de document şi să contribuie la împrumuturile acordate de Fondul Monetar Internaţional unor ţări din zona euro, dar să fie invitate doar simbolic la negocieri.

„Dacă vor ca noi să ne angajăm în vreun fel, dacă vor să plătim, atunci prezenţa noastră la masa negocierilor trebuie să fie cu drepturi depline”, a subliniat premierul.

Proiectul pactului destinat întăririi disciplinei bugetare în zona euro trebuie finalizat la summit-ul liderilor europeni care are loc la Bruxelles.

Textul prevede introducerea unei reguli de aur privind echilibrul finanţelor publice în toate ţările, precum şi sancţiuni automate împotriva statelor indisciplinate.

Poziţia lui Necas, preşedintele partidului de dreapta ODS, intră în contradicţie cu cea a şefului diplomaţiei cehe, Karel Schwarzenberg, care conduce o altă mişcare de dreapta, TOP 09, şi care a avertizat la jumătatea acestei luni că va pleca din guvern dacă Necas nu va susţine pactul.

Cehia este membră a Uniunii Europene din 2004, dar nu face parte din zona euro.

Premierul Necas a afirmat în mai multe rânduri că guvernul său nu va fixa un termen pentru adoptarea euro în timpul mandatului său, care expiră în 2014.