Copiii care trăiesc în casă cu pisici sau câini au mai puține șanse de a dezvolta alergii alimentare

Copiii care trăiesc cu pisici sau câini de companie sunt mai puţin predispuşi să dezvolte alergii alimentare pe măsură ce cresc, în comparaţie cu cei care locuiesc în case fără animale de companie, se arată într-un studiu pentru Independent.

31 mart. 2023, 12:42
Copiii care trăiesc în casă cu pisici sau câini au mai puține șanse de a dezvolta alergii alimentare

Bebelușii care trăiesc cu pisici sau câini de companie pot avea mai puține șanse de a dezvolta alergii alimentare pe măsură ce îmbătrânesc, comparativ cu cei din casele fără animale de companie, sugerează cercetările.

Expunerea la câini este legată de un risc redus de alergii la ouă, lapte și nuci, în timp ce expunerea pisicilor este legată de un risc mai scăzut de alergii la ouă, grâu și soia, a constatat o analiză a peste 65.000 de sugari din Japonia, citată de Independent.

Citește și: Medicii trag un semnal de alarmă! Persoanele cu COVID, predispuse din ce în ce mai rău la alergii

Dar copiii care au hamsteri ca animale de companie pot avea un risc crescut de a dezvolta o alergie la nuci, au descoperit cercetatorii.

Descoperirile, publicate în jurnalul Plos One, ar putea ajuta la proiectarea unor studii viitoare despre copii și alergii, au spus oamenii de știință din Japonia.

Se crede că aproximativ unul din 12 copii mici din Marea Britanie suferă de o alergie alimentară.

Citește și: Cum scăpăm de alergiile de sezon cu ajutorul remediilor naturiste. Zece produse care ameliorează strănutul excesiv, iritațiile de pe piele și reduc inflamația căilor respiratorii

Expunerea la animale de fermă în timpul sarcinii și în copilăria timpurie este asociată cu un risc mai scăzut de alergii alimentare, au arătat cercetările anterioare.

Pentru cel mai recent studiu, Hisao Okabe de la Universitatea de Medicină Fukushima a folosit date de la 66.215 de copii și mamele lor care au făcut parte din Studiul de Mediu și Copii din Japonia.

Aproximativ 22% au fost expuși la animalele de companie din interior – în principal câini și pisici – în timp ce se aflau în uter.

Copiii cu animale de companie din interior au avut o „incidență semnificativ redusă a alergiilor alimentare” în comparație cu cei cu câini în aer liber, au descoperit cercetătorii.

Între timp, copiii expuși la hamsteri – 0,9% din grupul total studiat – au avut o „incidență semnificativ mai mare a alergiilor la nuci”.

Descoperirile se bazează pe date auto-raportate și nu pot determina dacă legătura dintre expunerea animalelor de companie și incidența alergiilor alimentare este cauzală, au spus cercetătorii.