Un nutriționist celebru spulberă mitul. Iată de ce trebuie să nu sari peste cină! Totul e clar acum

Există multe ”sfaturi” date pe rețelele de socializare cu privire la faptul că dacă dorim să pierdem în greutate trebuie să renunțăm la masa de seară. Total greșit!

16 sept. 2021, 19:08
Un nutriționist celebru spulberă mitul. Iată de ce trebuie să nu sari peste cină! Totul e clar acum

Un nutriționist celebru spulberă mitul. Nutriționistul Cristian Mărgarit e de părere că cei care renunță la cină fac mai mult rău decât bine, mai ales dacă vor să slăbească sau să-și crească masa musculară.

Un nutriționist celebru spulberă mitul. Iată de ce trebuie să nu sari peste cină!

Masa de seara este poate cea mai controversata masa a zilei. Cea mai simpla si stupida metoda de slabire spune sa „nu mai mananci dupa ora X” sau „sa nu mai mananci seara”.

A sari peste masa de seara este pentru multi un mare deserviciu: corpul va arde masa musculara pentru energie. Poate doar pe o dieta ketogenica poti face din cand in cand acest lucru, pentru ca masa musculara este pastrata si pentru energia necesara refacerii vor fi folosite grasimile de rezerva (de exemplu de pe burta).

Un studiu nou (2014) arata ca cei care mananca si carbohidrati seara au o stare de satietate mai buna decat cei care nu mananca nimic ori nu au carbohidrati la masa de seara, la fel cum predominanta proteinelor la prima masa ajuta la optimizarea nivelului de hormoni care influenteaza satietatea (leptina, ghrelina, adiponectina). O alta idee interesanta este folosirea glutenului (paine, paste) la masa de seara pentru cei foarte stresati sau care nu pot adormi din cauza antrenamentului sau altor factori.

In cazul obezilor (studiul e pe oameni cu IMC >30), eliberarea de grasime in timpul noptii ar fi prea mare, de unde si efectele secundare descrise. In cazul politistilor israelieni dietele erau stricte, reduse caloric (1300-1500) si fixe, nu se manca liber, asa cum ar manca fiecare dintre noi. Important este pentru fiecare sa gaseasca acea metoda care sa-i asigure atingerea obiectivelor si mai putin imitarea unor programe eficiente in cazuri foarte particulare.

Pentru multi, masa de seara vine dupa antrenament. Dupa cum stim, chiar si pe o dieta low-carb sau ketogenica, exista avantaje ale carbohidratilor imediat inainte, in timpul sau dupa antrenament. Daca ai ales un supliment cu carbohidrati in timpul sau dupa antrenament, atunci masa de seara poate include doar proteine si grasimi.

Citește continuarea aici.

Citește și: Alimentul banal care este un adevărat medicament pentru sănătate. Luptă cu cancerul mamar şi cel de colon şi menţine imunitatea ridicată!