Un observator al Ligii Arabe demisionează şi acuză regimul sirian de crime în serie

Un membru al misiunii de observatori ai Ligii Arabe în Siria şi-a prezentat demisia, acuzând regimul sirian de înscenări şi comiterea unor crime în serie, într-un interviu pentru televiziunea Al-Jazeera, preluat de AFP.

RomaniaTV.net
11 ian. 2012, 13:39
Un observator al Ligii Arabe demisionează şi acuză regimul sirian de crime în serie

Demisia observatorului algerian Anwar Malek este prima de la începutul acestei misiuni a Ligii Arabe, însărcinată cu prevenirea continuării represiunii, informează Agerpres.

„Observatorii au fost păcăliţi (…) regimul a înscenat şi fabricat cea mai mare parte din ce am văzut pentru a împiedica Liga Arabă să acţioneze împotriva Damascului, a afirmat observatorul pentru televiziune. Am asistat la un adevărat dezastru umanitar. Regimul nu a comis o singură crimă de război, ci o serie de crime împotriva poporului său”, a adăugat acesta, subliniind că situaţia este catastrofală îndeosebi la Homs, epicentrul revoltei împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Observatorul a afirmat că regimul nu s-a conformat în niciun punct planului arab. „Nu şi-au retras tancurile de pe străzi, ci le-au ascuns şi rescos după plecarea noastră”, a declarat acesta.

„Prizonierii sunt torturaţi, niciunul nu a fost eliberat”, a mai adăugat Anwar Malek, acuzând regimul de mascaradă prin oprirea unor persoane pe stradă şi prezentarea lor ca prizonieri eliberaţi în faţa observatorilor.

Totodată, observatorul a acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad de trimiterea unor „spioni şi membri ai serviciilor de informaţii în calitate de şoferi şi escorte” pentru misiune. „Imediat ce părăsim o zonă, oamenii sunt atacaţi”, a asigurat acesta.

Liderul Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a denunţat marţi atacurile împotriva observatorilor din Siria, considerând regimul de la Damasc responsabil pentru securitatea lor.