Un oficial din Turcia cere reintroducerea pedepsei cu moartea. Faptele pentru care vrea aplicarea pedepsei capitale

Preşedintele Parlamentului din Turcia, Mustafa Sentop, a cerut, vineri, ca pedepsa cu moartea să fie reintrodusă pentru anumite fapte, la 16 ani de la abolirea acesteia din Codul Penal. Comentariile oficialului din conducerea partidului aflat la putere vin după o solicitare similară făcută în această săptămână de Devlet Bahceli, un aliat de extremă-dreapta al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

RomaniaTV.net
04 sept. 2020, 18:19
Un oficial din Turcia cere reintroducerea pedepsei cu moartea. Faptele pentru care vrea aplicarea pedepsei capitale

Pedeapsa capitală a fost folosită ultima oară în Turcia în 1984. Parlamentul de la Ankara a adoptat un parchet de reforme în 2002, care a inclus şi abolirea pedepsei cu moartea.

În 2004, Turcia a eliminat pedeapsa cu moartea din Codul Penal, în contextul încercărilor statului turc de a intra în Uniunea Europeană, notează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Preşedintele Parlamentului turc a reiniţiat dezbaterea, afirmând că pedeapsa cu moartea ar trebui restricţionată la crimă şi la agresiuni sexuale asupra copiilor, transmite agenţia naţională de presă Anadolu.

Mustafa Sentop, unul dintre oficialii din conducerea Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al lui Erdogan, a spus, că subiectul trebuie discutat în Parlamentul de la Ankara, având în vedere că ar fi nevoie de modificarea Constituţiei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, după tentativa de lovitură de stat din 2016. O astfel de decizie ar pune capăt tentativei Turciei de a adera la UE, un proces care e deja îngheţat, precizează sursa citată.

Devlet Bahceli, un aliat de extremă-dreapta al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că Parlamentul ar trebui să reintroducă pedeapsa cu moartea atunci când îşi va relua activitatea în luna octombrie.

Pedeapsa capitală ar acţiona ca o descurajare, a precizat el, invocând fapte penale specifice precum agresiuni sexuale asupra copiilor şi femeilor.

În ultimele săptămâni au avut loc proteste ale femeilor în mai multe oraşe din ţară în legătură cu îngrijorările că Ankara s-ar putea retrage din tratatul european privind violenţa de gen.

Organizaţiile civice susţin că peste 400 de femei au fost ucise în 2019 din cauza genului lor, crimele care ar fi fost comise de rude sau de iubiţi. Guvernul nu are statistici cu astfel de date bazate pe gen.

Orban: Elevii ar putea merge la şcoală începând cu 1 octombrie, iar în perioada 14-30 septembrie să urmeze cursuri online