Un oficial japonez a băut apă din reactorul de la Fukushima

Publicat: Marţi, 01 Noiembrie 2011 13:51 // Actualizat: Marţi, 01 Noiembrie 2011 13:51 // Sursa: RTV

În jurul centralei a fost instituită o zonă de protecţie care se întinde pe o rază de 20 de kilometri. Decontaminarea completă a zonei este de aşteptat să dureze zeci de ani.

Foto: guardian.co.uk

Un oficial japonez a băut un pahar cu apă care provenea de la reactoarele avariate ale centralei de la Fukushima. El a vrut astfel să demonstreze eficienţa sistemului de decontaminare.

Apa, care a fost pompată din subsolurile reactoarelor 5 şi 6, fusese contaminată cu cesiu radioactiv. Oficialul guvernamental a recurs la acest gest după ce a fost provocat de către jurnalişti să "demonstreze" că zona din jurul centralei Fukushima este sigură. El a precizat că gestul său nu înseamnă neapărat că apa este bună de băut.

Atât operatorul centralei nucleare, cât şi guvernul nipon au insistat că nivelul de cesiu radioactiv din apa decontaminată se află sub limita de siguranţă pentru o baie. La mai bine de şapte luni de la cutremurul urmat de tsunami, care a lovit Japonia, zeci de mii de oameni sunt încă evacuaţi din casele lor. În jurul centralei a fost instituită o zonă de protecţie care se întinde pe o rază de 20 de kilometri. Decontaminarea completă a zonei este de aşteptat să dureze zeci de ani.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
21 Sep
noapte 12 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H